ÅSIKT

Individen drunknar i stökiga klassrum

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Allt kan bli trender, till och med skolskjutningar. Ofta är det mobbade personer och enstöringar som beslutar sig för att skjuta ihjäl sina kamrater. Mobbning finns i praktiskt tagit alla skolor och skolorna oerhört dåliga på att motverka mobbning och komma tillrätta med problemen.

Egentligen är det inte så konstigt. Det är ju pengarna och inte eleven som styr skolans organisation och verksamhet. Därför sker verksamheten i storskalighetens och effektivitetens anda. Så många ungar som möjligt i varje skola och varje klass, det blir billigast så. Politiker och tjänstemän tummar hela tiden på gränsen vad en lärare mäktar med, 30 elever i en klass är inget ovanligt. Huruvida det är en bra miljö för barnen eller för läraren att arbeta i är fullkomligt ointressant. Det är bara utgiftsposten i budgeten som styr.

I dessa stora stökiga klassrum drunknar individen. Det är bara de starkaste som överlever. De som är utsatta och mobbade syns inte alls. Det finns elever som mobbats varje dag under hela sin skoltid. Många tar livet av sig. Andra får men för livet. Några få tar saken i egna händer och hämnas och stiger fram i rampljuset och mejar ner sina kamrater. De går till historien som massmördare – udda och ensamma massmördare.

Ändå protesterar få mot att det är pengar och inte eleverna som styr skolans verksamhet.

Lotta Gröning