ÅSIKT

Girighet lockade folk i lånefällan

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Alan Greenspan, förre ordföranden i USA:s centralbank, varnade redan förra året för en djup ekonomisk nedgång. Han hävdade att de låga amerikanska räntorna och överflödet på kapital gjorde att fastighetspriserna rusade uppåt och instrument utvecklades så att hushåll med låg inkomst fick höga lån trots att deras möjligheter var små att betala tillbaka.

Det var med andra ord girigheten som gjorde sig gällande i finansinstitutens ledningar när de lockade in folk i lånefällan. Nu sprider sig finanskrisen i USA över världen, trots den massiva räddningsplanen. I Storbritannien, i Tyskland pågår räddningsaktioner för flera banker.

När den fria marknaden behöver statliga ingripanden och folkets skatter för att överleva kanske vi har kommit till vägs ände på den nyliberala politiken? Det gick inte så bra utan regleringar. Nu är det inte bara det egna aktiekapitalet som hotas och vanligt folks ekonomi utan hela världsekonomin är i gungning.

Det vore toppen om direktörerna hade lekt färdigt. Men det är ovanligt tyst från politikerna när det gäller det ekonomiska system de samstämmigt introducerat i västvärlden. Inte ens vänstern tycks hoppas på nya ekonomiska spelregler.

Eller?

Tror ni på ett nytt ekonomiskt system; mejla oss [email protected]

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM