ÅSIKT

Servitören skulle rösta på Musse Pigg

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Washington.

Jag åt frukost med några amerikanska vänner på Dennys i Woodbridge, Virginia. Det var fullt med folk och alla verkade känna alla. Servitrisen hade de haft i fyra år och hon visste precis vad de ville äta. Äggröra, bacon, potatis, pannkaka och vetebullar med champinjonsås. Och så kaffet förstås, det vattniga amerikanska kaffet.

På Dennys var John McCain mångas favorit. McCains 95-åriga mamma hade varit i Virginia häromdagen och kampanjat för sin son. Det var ett bevis på tyckte många att McCain trots sina sjukdomar kunde leva länge. Sarah Palin gillade de stenhårt.

”De angriper Sarah Palin för att hon är farlig för de stroppiga intellektuella”, sa en medelålders kvinna. ”Hon är farlig för att hon talar så folk förstår, hon kommer från enkla förhållanden och är en hårt kämpade fembarnsmor. Hon är som oss och vi älskar henne”, var slutsatsen.

Alla åkte bil till Dennys. I området fanns inga trottoarer, ingen plats för vare sig cyklister eller gångare. Många av gästerna var överviktiga, de hade dåliga tänder och de åt massor av denna onyttiga mat. Det är billigt – en jättefrukost för fem dollar. Vissa tänkte inte rösta alls. En del var uppgiva, rädda för att Obama skulle vinna. En av servitörerna sa att han skulle rösta på Musse Pigg. Han gillade inte någon av kandidaterna. Men den 18-åriga Laura som skulle rösta för första gången var upprymd och lycklig.

”Jag är beredd att stå i kön i flera timmar”, sa hon ”och det är John McCain som ska få min röst.”

Lotta Gröning