ÅSIKT

Amerikansk politik är roligare än svensk

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

WASHINGTON.

Det har hänt något i USA!

Det amerikanska folket har röstat som aldrig förr.

Barack Obama har startat en folkrörelse som inte bara ger människor hopp om förändring utan också fått folk att engagera sig. Det är något nytt i detta väldiga land.

I timmar köade folk utanför vallokalerna utan sura miner. Människor har frivilligt arbetat med valet för att få fler att bli en del av ”rörelsen”. Politiska bedömare oavsett färg konstaterar att detta var det roligaste valet någonsin.

Även om de allra flesta trodde på att Barack Obama skulle vinna vågade de ändå inte riktigt säga att det skulle bli så. Jag träffade en fantastiskt inspirerande statsvetare, Thomas Mann, som kunde sin valstatistik utan och innan. Han sa att om Obama inte vinner skulle han sadla om och bli hjärnforskare.

Jag har funderat mycket på vad vi ska lära av USA. Det verkar vara roligare med politik här, trots att endast hälften av befolkningen röstar. De som engagerar sig gör det fullt ut. Det är som våra folkrörelser vid förra sekelskiftet. ”Gå med i rörelsen”, skanderar alla volontärer i årets presidentval.

Det är 100 000 lyckliga människor på ett möte med Obama. Folk sitter i bilkö i timmar, väntar i timmar på att han ska tala, men är ändå överlyckliga.

Givetvis har USA en demokrati med stora brister som jag inte eftersträvar. Men glädjen i politiken skulle vi må bra av också i Sverige. Vi är lite torra, lite tråkiga och ganska sura. Men det kanske är det pris vi får betala när ”alla ska med”.

Vad tror ni – kan vi få en roligare politik i Sverige?

Mejla oss på [email protected] .

FAKTA

Lotta Gröning