ÅSIKT

Obamas seger – en möjlighet för vänstern

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Är det någon som inte har förstått varför vi i Sverige skriver så mycket om presidentvalet i USA?

Det är helt otroligt att få vara här och bevittna en historisk händelse, som inte bara påverkar amerikanarna utan också världen. Vem kunde tro när Obama slog ut Hillary Clinton som presidentkandidat att en ”icke vit” ung och relativt oerfaren politiker skulle ena USA och vinna en jordskredsseger. Då trodde de allra flesta att loppet var kört och John McCain skulle ta hem segern bland de konservativa amerikanarna.

Men icke, vita röstade på Obama, afroamerikaner röstade på honom, latinamerikaner, ja till och med rasister röstade som de själva sa ”på negern”.

Barack Obama vill verkligen ena landet, i sitt segertal sa han till alla som röstade på McCain. ”Jag fick inte era röster och jag hör vad ni säger men jag ska göra allt för att bli er president också.”

Det historiska i detta val handlar inte bara om hudfärg och ungdomlighet i politiken, det handlar om en möjlighet för vänstern att återigen ta initiativet i politiken.

Det amerikanska folket gick med i rörelsen. De valde en president som tror på rättvisa och minskade klyftor. En president som ska bekämpa finanskrisen med jobbpaket och inte bara sänkta skatter. Inte minst en president som har förmågan att ge människor hopp och tro på förändring. När politiken lyckas med det då har den nått ett magiskt steg. Barack Obama har fått folk att engagera sig för en förändring. Att ta sitt ansvar och jobba för alla. Det är förutsättningen för att lyckas! Det är viktigt att Barack Obama fortsätter att hålla i sina väljare, fortsätter att lyssna på dem.

Sedan kommer han givetvis att få det oerhört tufft med den ekonomiska krisen. Många kanske till och med kommer att tvivla på att han lyckas. Men om hoppet lever vidare och om han får fortsatt stöd så kan denna enorma rörelse vända utvecklingen till det bättre.

En taxichaufför som jag åkte med sa att han och hans fru var så oroliga inför valdagen. ”Min fru ska föda barn den dagen och vi är så rädda för att vi inte hinner rösta på Obama. Det oroar min fru mer än förlossningen”, sa taxichauffören.

Jag tror att de hann!

Lotta Gröning