ÅSIKT

Hur ska det gå till, Littorin?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

155 000 är arbetslösa i dag i Sverige och bara i oktober varslades 20 000 personer. På arbetsförmedlingen finns 40 000 lediga jobb utspridda över landet och flera av dem i bristyrken.

Det är med andra ord ont om jobb, dessutom är konkurrensen hård och många ska ha tur om jobbet de vill ha finns på orten där de bor. Är man varslad Volvo-arbetare i Skövde eller Umeå är det inte så enkelt att få ett nytt jobb. Att bygga bilar är knappast en framtids-bransch.

Det är dystert för många människor och det blir inte lättare när politikerna levererar sina lösningar. Åtgärderna känner vi igen, vi har sett dem förr. Mer pengar till byråkrater och mer byråkrater för att slussa ut folk i arbetslöshet.

Det är givetvis inte lätt för politikerna heller. Politiker skapar inga jobb, i bästa fall kan de stimulera och underlätta för näringslivet så att nya jobb tillkommer.

Nu kom Sven Otto Littorin med en ny tanke, såg jag.

Nämligen att arbetsgivarna måste ta större ansvar för de varslade.

Det vore verkligen spännande om arbetsmarknadsministern kunde vara lite mer konkret och berätta hur han tänkt att det skulle gå till. Volvos företagsledning som varslar flera tusen är ju beredd att uppsöka regeringen för att få hjälp att rädda företaget. Vad säger Littorin då, att de får pengar om de tar ansvar för de redan varslade?

Lotta Gröning