ÅSIKT

Lägg en slant till de som inte har råd

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Då är vi framme vid julhandeln igen. Som vanligt förutspås den att slå rekord. Lite märkligt kan jag tänka eftersom vi befinner oss i en djup ekonomisk kris. Men jag vet också att shopping är en lisa för själen när man är lite deppig. I genomsnitt beräknas varje svensk handla för 6 600 kronor. Det här året tippas vi satsa på sport- och fritidsartiklar. Men detta gäller bara den del av befolkningen som har pengar.

Det är långt ifrån alla som har råd att handla. Det är många barn i Sverige som inte får några julklappar på grund av att deras föräldrar helt enkelt inte har råd. Inte bara det, alla har heller inte råd att äta, än min mindre råd med julskinka och revbenspjäll. Fattigdomen har brett ut sig i välfärdslandet, men det är inte så många som bryr sig. Många politiker hävdar i stället att Sverige inte har några fattiga människor.

Till jul är det frivilligorganisationerna som människor strömmar till. Där finns i alla fall både insikten och kunskapen om att många människor lever i fattigdom. Det är tur att de finns – Frälsningsarmén, Stadsmissionen, Svenska Kyrkan och alla andra organisationer som gör vad de kan för att hjälpa.

Ni som har råd att shoppa, lägg åtminstone en slant i bössan!

Lotta Gröning