ÅSIKT

SJ:s problem är politikernas fel

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Du måste vara lite snäll med SJ sa pressekreteraren åt mig för en tid sedan. Egentligen borde vi älska SJ som verkligen är ett miljövänligt alternativ. Men det är inte så himla lätt. SJ har för mycket problem, allt i från förseningar till knäppa biljettsystem. Har man inte semester och inga tider att passa är det svårt att åka tåg.

Häromdagen damp det ner ett pressmeddelande från SJ och banverket. Det var självkritiskt. Hälften av alla X 2000 tåg var försenade i oktober. Det är oacceptabelt säger SJ:s VD Jan Forsberg. Jag hade nyss fått ett samtal från en arg göteborgare. Hon hade åkt X 2000 i spårvagnsfart och hävdade med bestämdhet att biljetten till Stockholm borde vara spårvagnstaxa eftersom tåget ändå inte går fortare. Kvinnan fräste av ilska och hon är inte ensam i sin frustration över att tågen inte håller tiden. Jag har en väninna som i snart ett halvår har åkt gratis eftersom alla tåg hon satt sig på varit flera timmar försenade och därmed har hon fått pengarna tillbaka.

Jag vill inte skylla problemen på SJ och Banverket. Jag skyller på politikerna. De kräver vinst till statskassan och snackar om miljön men väljer bort de nödvändiga investeringarna både när det gäller rälsen och tågen.

Snacka om politisk dubbelmoral!

Lotta Gröning