ÅSIKT

Barnaga – bara lite förbjudet?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Barn är rättslösa! De är helt i händerna på ett allmänt godtycke som låtsas att de sätter barnens bästa främst. Exemplen på ren barnmisshandel både fysiskt och psykiskt är så många och ändå har de drabbade barnen i många fall svårt att få rättsväsendet på sin sida.

Jag läste nyligen om ett rättsfall där en man under flera år regelbundet slagit sina tre barn i uppfostringssyfte. Mannen hade polisanmälts av barnens mamma och enligt barnen själva hade pappan vid upprepade tillfällen slagit dem hårt med öppen hand. Mannen dömdes i tingsrätten för grov fridskränkning.

Men målet gick vidare till hovrätten. Den anser att det endast varit fråga om lindrig misshandel i uppfostringssyfte och att barnen kunnat förstå och haft möjlighet att påverka våldet. Domstolen hävdar därtill att det är klarlagt att mannen är ”helt införstådd” med att man inte ska använda våld mot barn.

Det kanske mest uppseendeväckande med tingsrättens dom är att domstolen slår fast att mannen lovar att inte göra det igen. På dessa premisser mildrar de mannens straff.

Barn är rättslösa.

Lotta Gröning