ÅSIKT

Är vi på väg tillbaka till 1800-talet?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vad är en människa värd, i lön? Det är en svår fråga. Vi har förstått att direktörer är värda mycket. Postens VD Lars G Nordström fick lika mycket lön som 45 brevbärare. Det blev ett himla liv och nu avstår han sin sista månad, han ska visst bytas ut vid årsskiftet. Också i USA är direktörslönerna skyhöga. Hank McKinnell, avgången vd för Pfizer, USA:s största läkemedelsbolag fick 200 miljoner dollar när han sparkades, plus pensioner och lite andra förmåner.

Hank McKinnell nöjde sig inte med 200 miljoner dollar, utan han krävde och fick 305 644 dollar i ersättning för outtagen semester. Ungefär samtidigt sparkade Pfizer 10 000 arbetare.

Direktörslönerna har i snitt ökat 30 gånger mer än en vanlig industriarbetare visar LO-tidningens återkommande genomgång av 100 företag mellan 2002 och 2005.

Även direktörer inom landstinget tjänar mycket pengar. Drygt 125 000 kronor i månaden fick en landstingsdirektör i Västra Götaland förra året, en annan fick 88 000 kronor i månaden och det var en av de lägsta lönerna i landet.

Med andra ord så ökar klyftorna inom alla yrken. Det är inte så bra för samhällsekonomin. Fattigdom och utslagning är heller inte bra för demokratin. Samhällssolidariteten undergrävs och missnöjet gror. Det känns som vi är på väg tillbaka till 1800-talet.

Lotta Gröning