ÅSIKT

Varför ska vi rädda bilföretag i USA?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vem vill köpa Volvo och Saab?

Frågan är berättigad eftersom de amerikanska ägarna Ford och GM enligt tidningen Financial Times har begärt miljardstöd från svenska regeringen för att kunna få de båda företagen säljbara. De amerikanska biljättarna har begärt stöd från USA:s, men hittills utan resultat. Varför skulle svenska folket ge miljardstöd till amerikanska bilföretag?

I Sverige är drygt 140 000 människor anställda i bilindustrin vilket innebär att om industrin lägger ner ökar arbetslösheten med drygt två procent.

Det är alltså ingen jätteindustri det är frågan om men ändå förstår jag givetvis att Volvo och Saab handlar om känslor, människor, prestige och inte minst är företagen en viktig maktfaktor för facket och för direktörerna. Självklart är det inte heller lätt för politiker att se en historiskt viktig industri tyna bort.

Men frågan återstår ändå, vem ska köpa Volvo och Saab? Enligt Rolf Wolff rektor på Handelshögskolan i Göteborg och några tongivande politiker är det vi – alltså det svenska folket som ska ta över. Själv är jag inte intresserad. Jag tror inte på statliga stöd i branscher som är hårt konkurrensutsatta och är tvingade att kämpa för sin överlevnad. Staten ska inte äga olönsamma bilfabriker.

Vad tycker du? Mejla oss [email protected]

Lotta Gröning