ÅSIKT

Kan ekonomerna överhuvudtaget räkna?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Antalet varsel ökar lavinartat och Riksbanken har rekordsänkt räntan. Den ekonomiska krisen är så uppenbart total. Snabbt har det gått. Det var inte länge sedan som Riksbanken höjde räntan. Det var i början på september och då tyckte de flesta bedömare att höjningen var idiotisk. Men Riksbankens ledning var rädd för inflationen. Idag är ingen rädd för inflation. På några månader har landet och världen fått en ny ekonomisk världsbild. Hur illa det kommer att gå vet vi inte. Vi vet bara att alla snackar om hur tungt och jobbigt det ska bli.

Det jag funderar över är ekonomerna. Kan de överhuvudtaget räkna och vet de någonting om vad som ska ske? Det är som denna grundläggande ekonomiska kris helt plötsligt damp ner från ovan över ett högavlönat och förvånat ekonomskrå. Antingen hade de ingen aning om att läget var så allvarligt eller också blundade de för fakta.

Riksbankens höjning av räntan i september och den rekordstora sänkningen i går talar sitt tydliga språk. Vi ska komma ihåg att riksbanksdirektionen inte är några duvungar. De har en lång gedigen erfarenhet och kontakter i USA och många andra länder. Ändå tycks de inte ha haft en susning om att världsekonomin var totalt undergrävd.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM