ÅSIKT

Så praktiskt att skylla på krisen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Bedömare tror att valåret 2010 kommer 444 000 människor att vara utan arbete. Varje dag kallas varslade in på kontoren och får besked om att de är uppsagda. De unga och lågutbildade har det svårast. Men alla som drabbas får ett slag i ansiktet, så här lagom till jul. Hela deras tillvaro förändras.

Det värsta är att det finns just ingen att skylla på. Det är ju världskris. Den damp liksom ner från ovan, alla verkade överraskade.

Riksbankschefen som in i det sista envisades med att höja räntan, finansminister Anders Borg som nu ångrar att han höjde a-kasseavgiften så kraftigt.

Men inte heller någon annan politiker höjde ett varningens finger för den skenande ekonomin. De hade väl sina egna partiträtor att tänka på. För att inte tala om alla direktörer som håvade in bonusar och låtsades som himlen var blå.

Nu när ekonomin har havererat kan alla bara skylla på krisen. Det är praktiskt för då slipper någon i maktställning ta ett ansvar. Det är bara jobbarna på golvet som tvingas ta konsekvenserna av ett oerhört maktmissbruk bland alla dem som lekt med människors pengar och skapat krisen. Det är med andra ord som det brukar vara.

Har du förlorat jobbet? Är du en av alla de människor som döljs bakom de svarta varselsiffrorna? Mejla till oss och berätta din historia: [email protected]

Lotta Gröning