ÅSIKT

Vi svenskar är dåliga förlorare

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag är allt lite chockad över att svenska politiker och Saabs ledning är så chockade över att Norge inte köpte Jas Gripen. Hade de lyssnat på den debatt som var i Norge så framkom det ofta att samarbetet med Nato och det amerikanska stridsflygplanet värderades högre.

Men det är väl så att man hör det man vill höra och ser vad man vill se. Som pompösa svenskar som alltid klappat norrmännen på huvudet utgick förmodligen både regeringen och Saabs ledning att norrmännen skulle köpa Jas. Det fanns inga tvivel om det. När så inte blev fallet har det varit svårt att bita i det sura äpplet. Alla blev störtförbannade och nu har Sten Tolgfors och Saabs ledning också bjudit in representanter från Norge för att få en förklaring. Men de norska argumenten underkändes direkt. Folkpartiets ledamot i försvarsutskottet Allan Widman hävdar att den tydliga kritik som Norges representanter använde när de kritiserade det svenska flygplanet också har inrikespolitiska orsaker.

Men det är bara blaj. Vi svenskar är helt enkelt dåliga förlorare. Är det norrmän som slår oss på fingrarna är det extra hårt.

Lotta Gröning