ÅSIKT

Låt skolan börja på eftermiddagen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Varför börjar skolan klockan åtta på morgonen?

Därför att skolan alltid har börjat tidigt och därför att skolans organisation är utformad efter de vuxna och det övriga arbetslivet och inte efter barnen. ”Skolungdomar är den tröttaste gruppen vi har i landet”, säger professor Torbjörn Åkerstedt i en intervju i Dagens Nyheter. Han kommenterar en undersökning som gjort i USA som visar att om skolbarnen får sova en timme längre så minskade risken för att barnen blev inblandade i trafikolyckor.

Dessutom är det så att skolbarnen blir tröttare för varje år. Forskarna är överens om att barnen inte blir slöare utan snarare handlar det om hormonomställningar som sker när de växer mycket. Jag hörde om en annan undersökning som slog fast att ungdomars naturliga sovtid var ungefär från klockan två på natten till klockan två på dagen. Det berodde också på hormonomställningar i hjärnan. Det skulle innebära att om skolan började vid tre-tiden på dagen skulle ungdomarna vara betydligt mer alerta och pigga och prestera bättre.

Detta med ungdomars trötthet är heller inget nytt problem, det har skolpersonalen och ansvariga politiker alltid vetat om. Men i stället för att fundera seriöst över tröttheten har de satt sig på höga hästar och moraliskt förkunnat att ungdomen är oansvarig som inte tar skolan på allvar.

Lotta Gröning