ÅSIKT

Klokt tänkt om vård och omsorg

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi skriver 2008 och för första gången någonsin har en utredare kommit fram till att det behövs en lägsta kompetensnivå för att få arbeta inom vård och omsorg. Grattis regeringens särskilde utredare Gösta Jedberger, det var klokt tänkt.

Det jag frågar mig är varför ingen har funderat över detta tidigare. Larmen om vanvård och misär och undernäring har ju duggat tätt under de senaste decennierna. För att inte tala om mångas rädsla för att bli gammal och hamna i händerna på någon oseriös näringsidkare som ska klämma ”brukaren” på så mycket pengar som möjligt. Vi är ju inte människor längre när vi hamnar i omsorgen, vi är brukare om nu någon missat det.

Men Gösta Jedberger är klok och han har tänkt längre än andra. Han vill att alla som arbetar inom omsorgen ska utvärderas, och saknar de kompetens ska de få rätt utbildning. De ska kunna vidareutbilda sig och få titeln äldreassistent. Nivån på utbildningen ska vara lika över landet. Alltså inga anställningar på godtycke eller ”i brist på annat tar vi den här”.

Jag gillar Jedbergers tankar. Äntligen en person som sätter människan i centrum, den lilla människan som är helt i händerna på andras välvilja och inställning.

Lotta Gröning