ÅSIKT

Bygg upp lokala försäkringskassor

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg avgick häromdagen omedelbart på egen begäran. Han hade fått skarp kritik från facket där han anklagas för att inte fungera som chef. Själv säger Curt Malmborg att tre år av stora omorganiseringar kräver en ny ledning.

Curt Malmborg.

Det är inte utan att jag förstår honom. Försäkringskassan fungerar inte, det lär inte hjälpa att Curt Malmborg avgår. Hela centraliseringsidén är fel och framför allt bristen på närkontakt med de människor som Försäkringskassans är till för. Det är inte personalens fel. De gör så gott det kan och de sliter med dina uppdrag och belönas om blanketterna är rätt ifyllda och när regelsystemet efterlevs. De får inga lönetillskott eller extra beröm om de också hinner vara mänskliga och bry sig om sina klienter.

De verkar i en toppstyrd organisation där chefen vet bäst samtidigt som det är uppenbart för alla att chefen inte har en susning om verkligheten där nere på golvet bland ”klienterna”.

Det enda raka vore att lägga ner försäkringskassan och börja om från början. Låt de oerhört viktiga tjänstemännen som jobbar med statens pengar och människors livsöden få möta de människor som är beroende av dem och deras beslut. Bygg upp lokala försäkringskassor och avskaffa ”chefen som vet bäst”.

Lotta Gröning