ÅSIKT

Ingen tar ansvar för Försäkringskassan

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Försäkringskassan har havererat och äntligen debatterade riksdagen frågan i går. Tyvärr blev vi inte så mycket klokare. Det är nämligen så att ingen politiker vill ta ansvar. På frågan vems är felet, sa förstås oppositionen att det är regeringens. Självklart kontrade regeringen med att anklaga oppositionen för haveriet.

Vi kan sammanfatta debatten med att ingenting beslutades, inga lösningar fanns i sikte och inte heller några besked hur mycket pengar Försäkringskassan får för att i fortsättningen klara sina uppgifter. Enligt Försäkringskassans egna beräkningar behövs 950 miljoner extra för att de ska klara utbetalningar utan förseningar under 2009.

Ansvarig minister Cristina Husmark Pehrsson tyckte allt var orättvist! Visserligen hade folk fått vänta, men huvuddelen hade ändå fått sina pengar efter 30 dagar. Annat var det 2005, sa Husmark Pehrsson, när socialdemokraterna satt vid regeringsmakten. Då fick bara 71 procent sin sjukpenning utbetald inom 30 dagar. Då var det ingen som bråkade.

Så var debatten slut.

För alla som är drabbade av Försäkringskassan återstår flera frågor. Vem tar ansvar för den ekonomiska misär som många hamnat i? Är det verkligen tillåtet att en statlig myndighet trampar på människor och sedan skiter i dem? Har verkligen politiker inget ansvar för den politik de bedriver? Vi är många som undrar!

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM