ÅSIKT

Nu förstår vi att krisen är på riktigt

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Volvo, SKF, ABB, Ericsson, SAAB, Electrolux, Tetra Pak är några av medlemmarna i Teknikföretagen. Nu har arbetsgivarorganisationen och IF Metall kommit överens om en krisuppgörelse. IF Metall godkänner lokala överenskommelser om lönesänkningar om sådana överenskommelser nås. IF Metall är ett av LO:s absolut mäktigaste förbund. Det i sin tur hänger samman med att fackförbundet var industrisamhällets kanske viktigaste resurs.

Metalls medlemmar befolkade industrin som var ryggraden i välfärdssamhället. Med andra ord så darrar det gamla industrisamhället i fogarna. Krisen är nämligen både ekonomisk och industriell. Vi håller på att lämna ett gammalt flaggskepp bakom oss.

I dag har IF Metall drygt 310 000 verksamma medlemmar, de är inte längre störst och starkast trots att många låtsas som om det vore så. Nya branscher växer fram och jobben numera finns till största delen inom tjänstesektorn.

När IF Metall nu går med på lokala lönesänkningar förstår vi är krisen är på riktigt. Naturligtvis är även facket inställt på att göra mycket för rädda jobben. Frågan är vad som händer sedan? Vad ska alla arbetslösa metallare göra? Många av de som förlorade jobben under 90-talskrisen kom aldrig tillbaka till arbetsmarknaden. Politikerna hade inga lösningar för dem. Vi får hoppas att dagens politiker har bättre framförhållning. Vi är trots allt mer beredda för att möta ett nytt näringsliv.

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning