ÅSIKT

De måste ha rätt tråkigt i försvaret

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag åkte förbi Försvarsmakten och Svea livgarde i Stockholm häromdagen. Det kom ut män i uniformer och jag funderade ett tag över vad de gör därinne nu för tiden. Med tanke på utvecklingen av det svenska försvaret måste de ha ganska tråkigt. Antingen sitter de väl och funderar över vad de ska spara på nästa gång eller också satt de i fikarummen och diskuterade vår nya ÖB Sverker Göransson. Han är bra på besparingar och har ofta i Ekot kommenterat försvarets ekonomi.

En person som är insatt i hur man drar ner försvarskostnaderna går hem hos regeringen. Dessutom har Göransson erfarenhet av internationella insatser och det ger ytterligare en stjärna på rocken. Sverige behöver en modern ledning för försvaret om det ska överleva och Sverker Göransson är regeringens svar på detta. Men alla som tycker det är viktigt att vi även i fortsättningen kan försvara landet kanske ändå kan hoppas på Göransson. Han har varit chef för armén och det finns möjligheter att han inser vitsen med att försvaret ändå är dugligt.

Han kanske förstår det faktum att vi inte blev anfallna just därför att vi hade ett försvar som var trovärdigt och därmed skyddade oss. Nu är försvaret så hårdbantat att vi inte längre kan försvara landet. Det är ju också en tydlig signal till omvärlden.

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning