ÅSIKT

Obligatorisk a-kassa – för företagen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det ekonomiska kaos som marknaden nu själv försatt sig i visar tydligt att marknaden inte fungerar utan spelregler. Det är dags för lagstiftarna att se över reglerna. Vad sägs om en obligatorisk a-kassa för företag?

Ett företag som går med vinst ska avsätta en del till en egen fond som får tömmas i dåliga tider då företaget går med förlust. Kravet är att anställda får behålla sin lön under en omställningstid som företaget får på sig att vända kurvorna uppåt. De anställda ska naturligtvis ses som en tillgång under den tiden. Det som uppnås är en sund tröghet som lindrar konjunktursvängarnas brutala slag.

Det enda företagen kan göra i dag är att avskeda folk och det kan innebära stora problem att tvingas göra sig av med kompetent personal som de ändå är beroende av. Det är inte heller bra att små välskötta företag slukas av någon gigant med övervinster för att efter några år offras vid första lågkonjunktur. 

En egen a-kassa skulle också innebära att företagen själva blev en regulator till det fria och hänsynslösa kapitalet. Precis som nu kommer a-kassan för jobbarna inte att träda in förrän de har förlorat jobbet. Självklart skulle vissa företag ändå slås ut vilket är sunt om de inte producerar något som efterfrågas. Kostnaden då – blir den inte för tung att bära? Kanske – men ekonomiskt kaos är inget billigare alternativ!

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning