ÅSIKT

Rör inte inte min rock!

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Läkarna på akademiska sjukhuset i Uppsala är upprörda. Landstingsledningen hotar med att dra in deras rockar för att spara 1,5 miljoner kronor. Jag kan förstå dem, var ska de annars ha pennan, personsökaren och stetoskopet? Å andra sidan har den borgerliga landstingsledningen i Uppsala Län bestämt att vårdens kostnader ska reduceras med 300 miljoner kronor under de kommande tre åren. Beslut har redan tagits på att 260 personer ska varslas och att de som är neurologiskt- och reumatiskt sjuka inte ska få åka på sjukresor.

Uppsala är inte unikt på något sätt. Över hela landet larmar landstingen om besparingar och ropar efter mera pengar. På Sveriges kommun och landstingsförbund är de bekymrade över läget i sjukvården. Ju färre anställda det blir desto sämre vård genom att det blir färre operationer och längre vårdköer. Landstingsförbundet kräver givetvis mer pengar av regeringen.

Men de vita rockarna är ju en symbol för sjukvården. Sammanlagt kostade rockarna förra året Uppsala Läns landsting 1,5 miljon kronor, inklusive tvättkostnader. Martin Wohlin, som är vice ordförande i läkarföreningen, säger att förslaget är en panikåtgärd. Kanske har han rätt! Intensivvårdavdelningar ska gå med vinst, sjuka får ligga i korridorerna och folk avskedas, det är sådant vi måste ta. Men en läkare utan rock är att gå ett steg för långt. Tycker ni inte det?

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning