ÅSIKT

Dollar, dollar, dollar!

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Mänsklighetens sämsta sida är bristen på empati. Bristen på respekt för levande varelser. När människor trampar på andra människor som redan är i underläge föraktar jag det. När människor utnyttjar sitt övertag och sin makt i sin relation till människor och djur föraktar jag det. När jag listar sådant som gör mig upprörd inser jag att jag föraktar det storskaliga och rationella samhället som har vinstmaximering som främsta mål. När jakten på pengar blir viktigare än människors välbefinnande är det något som har gått snett.

Exemplen är många. När isarna på grund av klimatets uppvärmning smälter vid polerna börjar länder slåss om vem som har rätt till oljan som kan finnas under istäcket. Trygghetssystemen som ska hjälpa människor har inte råd eller tid att ta hänsyn till den enskilda individen. Generella regler och rationell organisation gör så att människor går under. Rationella storskaliga slakterier som Scan har så bråttom med slakten att grisarna skållas levande.

Jag träffade för några år sedan en framgångsrik företagare i Minnesota. Han hade ett industriföretag och maskinerna dundrade i lokalen. Lyssna, sa han till mig, och jag hörde bara dunk, dunk, dunk. Nej, sa han, du hör dollar, dollar, dollar.

Det är just detta vinstmaximeringsdunk som folkvalda regeringar oavsett färg tagit till sitt hjärta. Mera pengar, mera mera!

Läs Lotta Grönings blogg

LOTTA GRÖNING