ÅSIKT

Kommunerna inte bara ett hus i centrum

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I vår by försöker vi precis som på så många andra håll i landet rädda den lilla byskolan. Folk har rest sig och tillsammans har vi hittat lösningar och idéer för hur skolan ska räddas och för hur vi ska få ner kostnaderna. I dagsläget saknas det ”bara” pengar till en lärartjänst. Dessutom har vi fått fram idéer som kan gynna utvecklingen i hela kommunen.

Politikerna är tillmötesgående och jag tror att de verkligen vill rädda skolan, men samtidigt skruvar de på sig. De sitter just nu med ett budgetunderskott på nio miljoner inför 2010. Det är en rävsax givetvis. Nio miljoner är massor med pengar för en liten kommun och samtidigt innebär det sotdöden om kommunen ska försöka spara sig ur krisen. Om de avskedar folk tar bort alla utvecklingsmöjligheter och fortsätter att ligga i botten när det gäller skolan, företagande, migration så har snart kommunen och politikerna inget berättigande.

Helt klart måste någonting göras. Framför allt måste kommunpolitikerna använda sig av de människor och företagare som lägger ner massor med tid för att vända utvecklingen till något positivt. En kommun är inte bara ett hus i centrum där det sitter några byråkrater. En kommun är människorna som bor där och den kraft och de initiativ som de tar för barnen och framtiden.

Jag hoppas att politikerna i vår kommun vågar utveckling!

Hur har ni det i era kommuner? Mejla oss: [email protected] eller kommentera här!

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning