ÅSIKT

Radiotjänst fiskar bland fildelarna

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag har fått mycket kritik för att jag försvarar fildelarna. Jag ses som en svikare av många kulturarbetare som ser sina alster stulna mitt framför ögonen på dem. Det är människor som strider för upphovsrätten och givetvis vill ha betalt för sitt arbete.

Jag tycker också de ska ha betalt för sitt arbete. Men i dagsläget innebär det att kulturarbetare och de bolag som köper deras rättigheter måste hitta andra vägar att få in pengarna.

Att slåss mot tekniken på nätet är dödsdömt.

Att kräva lagstiftning och hårda straff är ett hån mot yttrandefriheten och demokratin.

Hela vitsen med internet är just att det är fritt. Det var också så internet lanserades.

Friheten är både ond och god. Den goda friheten är bland annat den när internet bryter in i diktaturer som förtrycker folk och ger människor en chans att höras och samarbeta för bättre samhälle. Men stöld är givetvis inte bra och för undvika det måste det fram nya sätt att få betalt för sitt arbete. Till exempel att nedladdningen är fri mot att alla betalar en avgift. Men det är bråttom att agera. Många ser sin chans att tjäna pengar.

Jag såg just att Radiotjänst var ute och fiskade i dessa vatten och vill ta ut tv-licens för alla datorer. Det är osmakligt. Tv använder nätet som marknadsföring.

Mitt tips till alla kulturarbetare är att sluta gnälla och sluta tycka synd om sig själva och i stället lösa problemet.

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM