ÅSIKT

Folk har slutat att acceptera skit

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag noterar att klagomålen till Allmänna reklamationsnämnden bara ökar. Förra året fick ARN hela 9?097 anmälningar. Kanske är det ökande antalet anmälningar ett resultat av att många människor börjar få mer kunskap om sina rättigheter och framför allt kräver att bli schysst behandlade.

Länge fanns det någon form av folklig underdånighet som bidrog till att få ifrågasatte auktoriteter. Visst var folk missnöjda och klagade, men de flesta fann sig hela tiden i att bli hunsade.

Jag minns när jag följde med min mormor till akuten alldeles innan hon dog. Det kom in en ung AT-läkare som skulle undersöka henne. Mormor ifrågasatte allt han gjorde och undrade hela tiden om han kunde sin sak. Då var det ytterst ovanligt att gamla människor ställde några krav. Jag tyckte det var otroligt pinsamt, men i dag är jag stolt över att hon krävde sin rätt.

Många människor blir behandlade som skit. Inte minst av Försäkringskassa och andra så kallade trygghetssystem.

Men också som konsumenter när du köper en dator eller reparerar bilen. Det självklara är att vi ska betala och göra rätt för oss. Går något snett däremot måste du själv bevisa att du är illa behandlad. Misslyckas du är du en förlorare.

Lotta Gröning