ÅSIKT

Tänk lite långsiktigt, politiker

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ibland får jag lust att skrika och vråla högt av frustration över politikernas oförmåga till långsiktigt tänkande. Just nu gäller det kärnkraften. Jag har varit en vacklande människa i min syn på kärnkraften. Men det är ett faktum att avfallet är oerhört farligt och svårt att hantera. Likaså innebär kärnkrafttekniken stor risk för spridning av kärnvapen.

I 25 år har vi i Sverige snackat om avveckling men inte ett enda parti har på allvar satsat på nya energikällor. Visst finns det vindkraft och solenergiceller men ska den energikällan räcka till all världens länder, lär vi täcka landet med vindkraftverk eller solceller. I brist på hjärnceller tror nu folkpartiet, moderaterna, kristdemokraterna och många inom socialdemokratin på en utbyggnad av kärnkraften.

Jag skulle vilja ha misstroendeförklaring mot dessa politiker. De löser inga problem utan förespråkar bara dåliga nödlösningar.

Det är inte de korttänkta politikerna som Sverige och världen behöver. Tvärtom vi behöver visionärer som tänker ett steg till. Fusionskraften kan bli en framtida lösning om världens politiker går samman och satsar på forskningen. Det kostar, men kan vara värt priset.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM