ÅSIKT

...  då skulle ni få se på andra bullar!

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tänk om man fick bli landshövding! Det slog mig efter regeringens sammanträde i torsdags då många nya landshövdingar utnämndes. Som vanligt var det en rad avdankade politiker och politiker som av någon anledning behöver flyttas från sina poster, som tillträder ute i länen. Där ska de sitta och vara statens förlängda arm och bestämma över ett gäng byråkrater.

De klipper band och om länet har tur får de en hövding som vill något mer än att bara sköta plikterna. En person som sticker ut hakan och driver utvecklingen framåt och stället lite krav på statsapparaten.

Men sådana landshövdingar är det ganska ont om. Det är sorgligt när en viktig tjänst blir en ret­rättpost. Landhövdingeuppdraget skulle verkligen kunna vara ett stöd och en motor för de människor som driver lokal utveckling och tillväxt.

Inte bara som nu när uppdraget innebär att bevaka att regler och stöd efterlevs och att folk anpassar sig till strukturerna.

Om jag skulle vara landshövding skulle centralmakten få smaka på andra bullar. Tjänstemännen skulle skaka i sina regelsystem och folkets välgång sättas i främsta rummet. Någon form av revolutionslikande strategi med andra ord. Mottot kunde vara: centralmakten är död, länge leve folket, småföretagarna och bygderna.

Reinfeldt, har du något län till mig?

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM