ÅSIKT

Äntligen någon som säger hur det är...

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

... det är många läsares reaktion på Marcus Birros artikel i måndags om hur de nya reglerna, som regeringen bestämt och som Försäkrings- kassan jobbar efter, slår mot människor.

Samma slags reaktioner har vi fått på Stefan Nikanders inlägg i fredags att han som cancerpatient med en hjärntumör stämplas som fullt frisk av de så kallade trygghetssystemen.

Stefans berättelse och alla hundratals andra livsöden som strömmat in i vår mejlkorg visar hur politiker och tjänstemän har förstatligat människan. Det är regelsystemen och byråkratin som bestämmer vilket värde vi har som människor. Och givetvis statsbudgeten.

Du är inte lönsam som sjuk. Det som förr var politikens rättesnöre – det kallades visst solidaritet – förstår vi inte ens innebörden av längre. Nu har du eget ansvar. Blir du sjuk, oavsett om det är på jobbet eller bara så där ändå, måste du bevisa att du inte simulerar och försöker tillskansa dig bidrag som du inte har rätt till.

Trygghetssystemen är inte längre till för de sjuka och arbetslösa. De är till för att byråkrater ska ha ett arbete och för att regeringen ska ha några myndigheter att befolka med avdankade politiker. Sannerligen är det nya tider nu.

Lotta Gröning