ÅSIKT

Alltid någon annan som är boven

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi följer bara lagen skrev Curt Malmborg i ett svar till Marcus Birro. Därmed avskrev han Försäkringskassan från ansvar. Det är någon annan som är boven.

Någon annan är regeringen antar jag. Det är den som stiftar lagar och utformar regler. Men regeringen har ju också någon annan att skylla på. Sjukförsäkringen kostar för mycket pengar. Nu är det visserligen förtidspensionärerna som kostar absolut mest, men det kan statsmakten blunda för.

Det är politiker och tjänstemän som ytterst har ansvar för den dramatiska utvecklingen av antalet förtidspensionärer. När de inte har några lösningar för att människor ska kunna återkomma i arbete kan de ju stämplas ut. Eller också kan politikerna skylla ökade kostnader på individen. Det finns nämligen en bred politisk enighet om att folk fuskar för mycket. Folkpartiet krävde till och med en fuskminister.

Där står vi i dag. Ordning och reda och tydliga regler. Alla former av sjukdomar har fått en generell tidsbegränsning oavsett om det handlar om hjärntumör eller ryggont. Det är ett fiffigt sätt att minska kostnaderna.

Vem är ansvarig för det personliga lidandet? Det är du själv givetvis! Fuskare där.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM