ÅSIKT

Det är männen som är problemet, Maud

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

300 miljoner på tre år har Maud Olofsson satsat på att få fler kvinnor som företagare. Det är som en piss i Mississippi. Men egentligen ogillar jag när politiker på detta sätt ställer ut kvinnor som ett problem. Hälften av befolkningen har svårt att få trovärdighet som företagsledare bara för att de är kvinnor. De får inga lån och ofta beror det på att de vill låna för lite pengar. Minst några miljoner ska man sätta sprätt på för att vara trovärdig på banken. Försiktighet och sparsamhet finns inte i finansvärldens sinne.

Kvinnor behandlas också mer styvmoderligt av handläggare på statliga myndigheter och institutioner. De tror inte att kvinnor har förmågan att tänka ut en vettig affärsidé på egen hand. Dessutom stämplas kvinnoarbete som tingeltangel eller bara hemmafrugöra. Tacka vet man satsningar på en vvs-tekniker eller ännu bättre en karl med en dator.

300 miljoner – på de stackars kvinnorna. Det vore bättre för tillväxten och näringslivet om Maud Olofsson satsade 300 miljoner och några till på det verkliga problemet, nämligen männen.

En kurs för byråkrater för att de ska förstå ett kvinnligt väsen – kvinnors tänkande och strategi. Kvinnor är betydligt bättre än män har det visat sig i några undersökningar på att dels betala sina skulder, dels satsa mer förnuftigt på företagande.

Lotta Gröning