ÅSIKT

Vi borde sluta att vara så fogliga

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag funderar ofta över ”för vem” politikerna tycker sig styra landet. Det naturliga svaret borde givetvis vara för folkets bästa. Men det svarar inte jag eftersom jag ofta blir brutalt påmind om att stora delar av folket far illa. Klyftorna ökar, de som har det absolut sämst får det sämre och möjligheten för en vanlig människa att påverka sin situation är minimal. Såvida du inte har pengar eller goda kontakter.

Självklart har även vi själva ett ansvar.

Jag har också funderat över varför vi är så fogliga och lojala. Visst muttrar vi, men vi slår aldrig näven i bordet och ryter att nu får det vara nog. Varför ställer vi inte krav på våra folkvalda? Varför kräver vi inte som högskatteland att den välfärd vi betalar för faktiskt ska fungera?

Köper vi ett kylskåp som vi är missnöjda med kräver vi självklart pengarna tillbaka eller kompensation för problemen.

Lämnar vi gamla tant Signe på långvården och hon vantrivs och gråter och blir inlåst för att personalen ska slippa höra eländet, då kräver vi ingenting.

Vi blir rädda för långvården förstås, för hur samhället behandlar gamla. Men vi kräver inget. Vi skäller bara på det parti som sitter vid makten just då, gärna anonymt, och väntar på nästa valrörelse. Då kommer nya fagra löften om rättvisa och omsorg. Löften som sedan under mandatperioden blir tomma ord.

Lotta Gröning