ÅSIKT

Maten till äldre har rest 70 mil

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Är vi riktigt kloka? Det finns anledning att fundera över detta. Det är så mycket som får mig att tvivla på människans förnuft. Det som just nu väcker min vrede är hur vi hanterar maten vi äter. Det klassiska exemplet är fisken som blir fiskpinnar i Kina. Men det finns fler. I lördags kunde radioprogrammet Kaliber berätta om den färdiglagade maten som serveras på äldreboenden runt om i kommunerna.

Den lilla kommunen Sala i Mellansverige är en stor leverantör av mat till äldreboenden över hela Sverige. Extremfallet är att maten skickas 70 mil.

Kommunerna tycks inte ha några problem med färdiglagad mat i vakuumförpackning så länge den är billig. i Bohusländska Sotenäs säger till exempel kommunstyrelsens ordförande, moderaten, Mats Abrahamsson att maten är god och bra och vi ligger där vi ligger.

Miljöaspekten vill ingen av de inblandade kommunerna ta hänsyn till. De har köpt det billigaste alternativet för sina åldringar.

Jag är så innerligt trött på att storskalighet inte behöver räkna miljöpriset för transporterna. Jag är ännu mera trött på att den lilla människan bara är en bricka i marknadskrafternas spel. Det är absurt att mat i nedfrysta plastförpackningar inte bara ses som ett vettigt alternativ utan också som det bästa alternativet.

FAKTA

Valberedningen vill byta ut närmare halva vänsterpartiets partistyrelse. Det är på tiden.

Nu försöker handelsmännen pressa prinsessan Victoria att gifta sig med Daniel. Det skulle ge företagarna 2,5 miljarder i intäkter för bröllopsprodukter.

LOTTA GRÖNING

ARTIKELN HANDLAR OM