ÅSIKT

Inga fingrar i kablarna

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

FRA-lagen ser ut att bli en av de största inrikespolitiska trätorna. När lagen antogs skapade den stora splittringar inom allianspartierna. En dryg vecka senare är lagen hetare än någonsin. Centerpartiet kallar till krismöte, moderaterna brottas med svidande intern kritik och nidbilder av Fredrik Reinfeldt sprids. Socialdemokraterna är inte dummare än att de tar tillfället i akt. Under hela riksdagsdebatten kritiserade partiet visserligen lagens utformning, men inte någon slog fast att lagen skulle rivas upp. Förrän i måndags då Mona Sahlin helt plötsligt trädde in i debatten och sa att socialdemokraterna är beredda att riva upp lagen om de får regeringsmakten. Smart förstås, taktiskt förstås! Men vad betyder nu detta? Förmodligen väldigt lite, den hemliga avdelningen på FRA var värvad redan innan lagen klubbades. Socialdemokraterna och Tomas Bodström ville redan när de satt vid makten ha en avlyssningslag mot terrorister.

Ett socialdemokratiskt förslag kan vara att de reviderar lagen något. Mona Sahlin vill inte bara ”sticka ner fingret i kablarna för att se vad man hittar, utan söka efter vad man ser som misstanke om brott”, säger hon. En sak är säker: svenska folket vill inte bli avlyssnat och lite flummiga revideringar, vare sig de görs från höger eller vänster, lär inte minska den folkliga ilskan. Vad tror ni?

FAKTA

Wanja Lundby Wedin hävdar nu att det inte finns någon anledning för Sverige att påskynda ratificeringen av Lissabonavtalet.

Sverige är inte bra på att bekämpa rasism.

LOTTA GRÖNING