ÅSIKT

Bloggarna gör hatet tydligt

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det finns en slaskig pöbel i bloggvärlden. En del skriver under sina inlägg med namn, andra levererar hat och hotelser med anonym avsändare. Oavsett hur de gör är blogghatet lika illa, syftet är detsamma: att förnedra, skada eller misskreditera en annan människa. Men det är viktigt att komma ihåg att den här slaskiga pöbeln finns också utanför bloggvärlden och den fanns även när bloggarna inte fanns. Alla har vi läst anonyma påhopp på insändarsidor eller upplevt hur människor mobbas ut ur en gemenskap på grund av fel åsikt eller fel kläder.

De som leker gud och domare är människor som springer andras ärenden, människor som inte tål oliktänkare, människor som känner sin egen position hotad, eller rent av folk som tror att de kan vinna status och makt på att slå på någon annan. Så finns det förstås de som bara slår utan någon större målsättning.

Bloggarna gör hatet tydligt eftersom vi alla kan läsa de grova tilltalen. Dessutom är bloggarna så oerhört många. Stannar vi där och tänker på att det är miljontals människor världen över som bloggar varje dag i olika ämnen så är inte andelen hatare och mobbare så där förskräckligt stort. De flesta bloggare styrs av glädje, intresse och debattlusta. Det är viktigt att vi inte låter korkskallar ge bilden av blogg­världen!

Lotta Gröning