ÅSIKT

Miljöpolitiken är ett elände

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Var tredje svensk är inte särskilt oroad över miljöförändringarna och åtta procent av svenskarna tror inte ens på klimathotet, de ser förändringarna i klimatet som ett naturligt fenomen som kommer att gå över. Det visar en undersökning som Naturvårdsverket gjort.

Ska vi vara förvånade? Knappast! Jag tror att vi skulle få samma svar om vi frågade politiker.

Det ligger i människans natur att vara optimistisk och dessutom kräver klimatförändringarna så stora och smärtsamma omställningar av vårt samhälle att det är enklast att blunda för problemen.

Många politiker har blundat ända tills Al Gore fick genomslag för sina larmrapporter. Med en före detta vicepresident i USA blev det lite mer ”hipp” att vara angelägen om miljön.

Det har hänt mycket på politisk nivå de senaste åren. I dag finns knappt någon politiker som inte talar om miljön.

Ändå når de inte ända fram. Miljöarbetet har bara blivit ett dåligt samvete, något som måste göras. Inte något parti har lyckats ta fram en miljöpolitik som är inspirerande och utmanande för människor. Det är bara pålagor, skatter och förbud som gäller.

Att rädda miljön och kämpa för en bättre värld borde vara roligt och inspirerande för alla människor. Det behövs mer morötter och mindre piska för att åstadkomma ett stort och levande engagemang.

Lotta Gröning