ÅSIKT

Begränsa de privata bolagens vinster

Replik från Vänsterpartiet om LSS

Ulla Andersson (V).
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

REPLIK. En svårt Parkinsonsjuk man har blivit av med sin personliga assistans på kvällen eftersom han anses kunna äta en kall korv själv. I Rapports reportage ser vi hur hans händer skakar när han ska föra korven till munnen, men korven istället hamnar på kinden.

Det blir ingen middag och det blir ingen bra ordning på de skattemedel som ska gå till människor med funktionsvariationer i samhället när privata bolag tillåts utnyttja systemet för egna vinstsyften. Om inte pengar fanns att tjäna skulle vi aldrig ha fått se riskkapitalbolagens intåg på assistansmarknaden

Efter att Försäkringskassan infört hårdare regler är det betydligt vanligare att få avslag, än att få rätt till hjälp med assistansersättning för funktionshindrade. Samtidigt ökar kostnaderna och det oroar finansminister Magdalena Andersson som vill se över vart pengarna egentligen tar vägen.

Det vill även Vänsterpartiet. För oss är det självklart att börja i att begränsa de privata bolagens vinster. Där kan det sparas – men inte på hjälp med middagen.

Frågan om vinstdriven personlig assistans ingår i utredningen om nytt regelverk för privat utförda välfärdstjänster. Utredningen är en av de viktigaste punkterna i Vänsterpartiets överenskommelse med regeringen om åtgärder för att få stopp på vinstjakten i välfärden.

Vi hoppas och tror att utredningen kan hitta en lösning på frågan som kombinerar mångfald och självbestämmande med krav på att assistansersättningen ska användas till det den faktiskt är avsedd för.

Vi förutsätter att Magdalena Andersson i sin kostnadsjakt vänder blicken åt rätt håll mot vinstjakten och inte en begränsning av människors liv.

Ulla Andersson,

ekonomiskpolitisk talesperson (V)