”Vi sparar 1 500 på att byta telefonbolag”

Trebarnfamiljen Johannesson-Björkman kan spara 2554 kronor

MIN EKONOMI

Omkring 1 500 kronor om året i lägre telefonkostnader. Det skulle trebarnsfamiljen Johannesson-Björkman kunna tjäna in.

Ytterligare en tusenlapp skulle de kunna spara på billigare försäkringar.

Eluppvärmningen av villan är en av de stora kostnaderna, men där har familjen ett väldigt bra avtal med Telge energi.

– Jag tecknade ett tvåårsavtal förra året med rörligt pris och ett takpris på 20 öre netto, säger Tommy Johannesson nöjt.

Det ger ett kilowattpris på drygt 51 öre inklusive skatt och moms, och det är lägre än vad någon annan kan erbjuda just nu.

Men han tycker precis som de flesta att det är krångligt att räkna ut billigaste alternativet för telefon, el och försäkringar.

Familjen Johannesson hör ändå till den dryga miljon svenskar som redan övergett Telia och letat upp ett billigare alternativ:

Universal telecom med förval som väljer det billigaste alternativet av Telia, Tele 2 och Telenordia.

Vår genomgång visar att familjen skulle kunna spara ytterligare genom att byta till Universal telecom. De har 15 öre lägre öppningsavgift vilket spelar roll i en stor familj med många telefonsamtal.

Se upp med väntetider

Men man ska se upp med väntetiderna hos kundtjänsten innan man byter operatör. Optimal telecom hade mer än 15 minuternas väntetid de två dagar vi sökte kontakt.

Försäkringarna var svårare att spara på. Där gäller det inte bara pris utan villkor också.

Familjens båda bilar är försäkrade i Folksam. Den äldsta av bilarna skulle familjen kunna sänka kostnaden för med 691 kronor genom att byta till Lita, men då är självriskbeloppen något högre.

Villahemförsäkringen skulle familjen också kunna sänka premien på genom att gå över till Safe. För medlemmar i Ikea Family blir det ytterligare 10 procents rabatt.

Elisabeth Lindham, Lena Anderfelt

ARTIKELN HANDLAR OM