Ett ögonblick...

Madeleine ”MaddeLisk” Leander, 26, ”Starcraft II”-
proffsspelare som kommenterar e-sport-SM idag

Foto: Dreamhack
E-SPORT

Skulle inte du bli rymdforskare?

– Jag gick rymdgymnasiet i Kiruna. Jag har alltid tyckt att det är kul med rymden. Det är fortfarande intressant men jag känner inte att jag vill jobba med det.

Nu kombinerar du professionellt ”Starcraft II”-spelande med studier i matematik. Vad vill du ägna dig åt när studierna är klara?

– Som matematiker kan man få jobb på ganska många stora företag och banker. Jag vet inte om jag kommer att ägna mig åt forskning i framtiden. Jag kan mycket väl tänka mig att jobba på ett företag. Jag vill jobba med något som är utvecklande, något där man får tänka logiskt.

Vad gör dig till en bra ”Starcraft”-spelare?

– Jag gör ofta ganska oväntade saker. Jag spelar inte som många andra. Mot terran brukar jag gå 14-pool ganska ofta och om jag bygger lings efter det vet de ofta inte hur de ska agera eftersom det kommer lings relativt tidigt till deras bas. Det kostar inte speciellt mycket eftersom jag expanderar direkt efteråt.

Vad skulle du kunna bli bättre på?

– Jag skulle kunna bli snabbare och jag jobbar på det. Jag har inte spelat något spel innan ”Starcraft” och var väldigt långsam när jag började.

Nu ska du vara kommentator också, vad krävs för att vara bra på det?

– Jag spelar så mycket att jag vet hur metaspelet är just nu och vilka spelstilar som är vanliga. Och jag spelar ändå på så pass hög nivå att jag vet vad de bra spelarna gör.

Till sist: vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag har allt jag önskar mig. Några fler timmar per dygn hade inte varit fel, dock! Självklart vill jag bli en bättre spelare, men det handlar mest om träning och tid.

FAKTA

Namn: Madeleine ”MaddeLisk” Leander. Ålder: 26. Bor: Stockholm. Yrke: Studerar matematik på Stockholms universitet. Aktuell: Kommenterar ”Starcraft II”-sändningen från e-sport-SM under lördagen.

Peter Ottsjö

ARTIKELN HANDLAR OM