Nu lämnar ”The Tyrant” Team 8

Legendaren ansluter sig till Evil Geniuses

1 av 8
E-SPORT

Här är lagbytet som får e-sportvärlden att gunga.

”Starcraft”-spelaren Lee Jae Dong lämnar koreanska Team 8 för internationella laget Evil Geniuses.

Foto: RAKAKA.SE
Lee Jae Dong – ”The Tyrant”

Koreanerna har ett uttryck – bonjwa – för de spelare som kommit att dominera ”Starcraft”-scenen under en längre period. De spelare som nått den ikonstatusen har i de flesta fall varit enkla att urskilja helt enkelt för att de på egen hand kommit att definiera en era. Men i Lee Jae Dongs – populärt kallad ”The Tyrant” för sin aggressiva spelstil – fall är sanningen mer komplicerad. Trots sina expectionella framgångar i ”Brood war” klassas Tyrannen inte som bonjwa eftersom hans glansdagar sammanföll med Lee ”Flash” Young Hos, av många ansedd som tidernas bästa ”Starcraft”-spelare. Rivaliteten mellan dem – de möttes i otaliga finaler – tillhör e-sportens mest rafflande berättelser.

”Gav mig en bra deal”

Och nu har alltså en av den koreanska e-sportscenens mest kända ansikten bestämt sig för att spela för ett ickekoreanskt lag, Evil Geniuses.

– Jag tycker att EG gav mig en bra deal och en bra träningsmiljö. Att ansluta till dem gör att jag kan vara med i fler internationella turneringar och på så sätt få träffa utländska fans lite oftare. Det kändes som goda fördelar och det var därför jag bestämde mig för att tacka ja, säger ”The Tyrant” till This is game.

Klubbkamrat med ”Thorzain”

Ett annat skäl bör vara att Evil Geniuses – i ett samarbete med Team Liquid – blir första utländska lag att delta i den annars helkoreanska ligan SK Planet Proleague – SPL – som drar igång 8 december.

Kontraktet stipulerar att Jae Dong tillhör Evil Geniuses under en ettårsperiod, därpå är planen att han ska återgå till Team 8. Under året med EG blir han klubbkamrat med bland andra Greg ”Idra” Fields, Chris ”Huk” Loranger, Ilyes ”Stephano” Satouri  – och svenske Marcus ”Thorzain” Eklöf.

Men det är ett annat namn – en spelare i klubben KT – som Jae Dong är mest upptagen av just nu.

– Jag vill möta ”Flash” i ”Starcraft II”. Det skulle kännas väldigt annorlunda den här gången.

Peter Ottsjö