”Idra” får sparken

Starcraft-ikonen avskedad av Evil Geniuses

Foto: Pontus Ferneman
E-SPORT

Till slut orkade inte Evil Geniuses längre.

Nu har de sparkat e-sportstjärnan Greg ”Idra” Fields.

Amerikanen Greg ”Idra” Fields är en av den internationella ”Starcraft”-scenens största ikoner. Berömd för alla troféer han fångat genom åren. Ökänd för sitt höga temperament och sin ovana att fälla nedlåtande kommentarer gentemot sina motspelare och sin publik. Många älskar ”Idra”. Många avskyr honom.

I vilket fall tillhör han inte längre klubben Evil Geniuses (samma stall som svenske stjärnan Marcus ”Thorzain” Eklöf ingår i).

Fields hade häromdagen åkt ur gruppen i World Championship Series högstadivision. Besviken efter två raka förluster ventilerade han sin irritation på forumet Team Liquid. ”Ni är alla en samling jävla idioter”, skrev han med riktning åt hela ”Starcraft”-communityt, ”det råkar bara vara så att jag får betalt för att behandla er som det. Det är helt jävla underbart.”

”Inget lätt beslut”

Kort senare fick han sparken av Evil Geniuses, hans hemvist de senaste tre åren. Alexander Garfield, klubbens vd, meddelade beslutet på Team Liquid, samma sajt som ”Idra” fällt sina kommentarer på bara några dagar tidigare:

”Det här var givetvis inget lätt beslut för oss … de flesta av er känner säkert till att vi låter våra spelare vara som de är … av det skälet var det egentligen aldrig en grej för oss att Greg kunde vara oförskämd mot sina motståndare under matcherna, eller att han ofta uttrycker sina åsikter på ett rättframt sätt. Men för oss är det stor skillnad på en spelare som är respektlös gentemot en motspelare i en laddermatch, jämfört med en som är respektlös mot ett helt community av människor. Det är deras entusiasm och passion som gör hans yrke möjligt”.

”En av de mest professionella”

Precis som ”Idra” själv verkar Evil Geniuses beslut ha delat ”Starcraft”-världen i två läger. Den stora mängd fans som uttrycker att ”det var på tiden” – och den halva som anser att EG:s beslut tycks drastiskt i överkant.

– Jag förstår Evil Geniuses, men i min mening har ”Idra” varit en av de mest professionella spelarna under samtliga Dreamhack-evenemang, både gentemot arrangörer och fans, twittrar Tomas Hermansson, e-sportchef på Dreamhack.

Greg Fields har inte uttalat sig offentligt om sitt nya liv som klubblös. Från den vanligtvis så frispråkige stjärnan kommer än så länge bara tystnad.

Peter Ottsjö