Mejla

Nina Campioni

Varför lägger vi så lite tid på våra kärleksrelationer?

Och som småbarnsförälder tänker du säkert nu: Hur fanken ska jag orka med det också?

Nina Campioni skriver om vikten av att värna om sina närmaste relationer.
Nina Campioni skriver om vikten av att värna om sina närmaste relationer.

Vi ska skjutsa till träningen, vara en närvarande förälder och hjälpa med läxorna.

Men vi glömmer det som, enligt forskningen, gör oss mest lyckliga – våra närmaste relationer.

Jag är verkligen ingen kärleksdoktor men jag vet en som är. Terry Orbuch är professor och en av världens mesta relationsexperter. Hon kallar sig också för just ”the love doctor”. Ändå mäktigt. Hur som. Att vara expert på kärlek känns som en riktigt bra business. För vi vet ju alla den gamla statistiken som säger att hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa och hur, egentligen, många kriser ska ett förhållande klara? Första-barnet-krisen, tvåbarnschocken, otroheter, oenigheter och oreda i Netflix-feeden. Och är egentligen tvåsamheten bara något påtvingat kristligt budskap?

 

Ja, det är möjligt. Men det finns också forskning som säger att våra närmaste relationer är de viktigaste vi har. Världens största och längsta forskning (pågått i 75 år!) på mänsklig lycka gjord av en annan kärleksdoktor – professorn Robert Waldinger – visar att bra relationer till andra gör oss lyckligare och friskare samt att ha en partner som man kan lita på och dela saker med skyddar en när livet är utmanande. Studien visar också att det är de nära relationerna, snarare än pengar och framgång som gör människor lyckliga.

 

Så varför lägger vi så lite tid på våra närmaste relationer?

Vi lägger enorm tid och fokus på jobbet. Framåt marsch. Vi ska komma i form efter förlossningen, träna, träna, träna. Vi ska äta nyttigt, sova våra timmar, uppleva något kul, träffa kompisarna, skjutsa till träningen, vara en närvarande förälder, hjälpa med läxorna, leva det ljuva livet och vara framgångsrika.

Kanske har vi glömt något på vägen mot allt det där som ska göra oss lyckliga. Kärleken.

Det visar sig att det, som enligt forskning, gör oss mest lyckliga är också det vi lägger minst tid på att ta hand om. Touché livet.

 

Och som småbarnsförälder tänker du säkert nu: Hur fanken ska jag orka med det också? Hur fanken ska vi palla oss ut på dejt en onsdag efter tre skriknätter i rad? Nej, det är fullt förståeligt men jag tror också vi lätt fastnar i tanken om att för att kunna ta hand om sin relation så måste det vara grandiosa dejter, miniweekends, spa med parmassage och röda rosor. Nej, inför lite mer vardaglig relationsmys. Enligt kärleksdoktorn Terry så är det just de små sakerna som gör det. Säg något snällt till din partner, klappa hen på kinden. Laga middag fastän det egentligen är hens tur, sitt nära i soffan. Håll handen, sätt på en låt ni båda gillar. Det är på riktigt de små sakerna varje dag som gör en relation hälsosam. Det behövs inte fyra timmars dejt på dyr restaurang och bio. Det behövs samtal på tio minuter när maten är uppäten och bebis ligger och myser i bebisgymmet en stund. Det är vad som gör ett förhållande och det är vad som kommer få er att komma närmare varandra.

 

Vi djupdyker in i föräldraskapet, går all in och även om det är det absolut finaste vi kan göra så kanske våra barn också uppskattar föräldrar som mår bra tillsammans? Jag tror att hela familjen har massor att vinna på att vi slutar ta vår närmsta relation för given. Så från och med i dag – säg något snällt till din partner. Varje dag. Och vem vet, kanske får du plötsligt samma tillbaka.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.