Anders Hansen: Ungdomar rör på sig för lite

Har släppt boken Hjärnstark Junior

Anders Hansen och Mats Wänblad har släppt boken Hjärnstark Junior.
Anders Hansen och Mats Wänblad har släppt boken Hjärnstark Junior.

Psykiatrikern Anders Hansen vill motivera yngre att yngre att röra på sig mer – bland annat genom att belysa hur ett aktivt liv kan påverka datorspelande positivt.

– Barn blir mindre och mindre aktiva när de närmar sig tonåren, vilket är synd då de då mår sämre än de borde göra.

Efter sin bok Hjärnstark märkte Anders Hansen att kunskapen om hjärnan motiverade folk att röra på sig mer. Det gjorde att han funderade på hur han skulle nå ut med budskapet till unga, vilka många rör sig för lite. Resultatet blev boken Hjärnstark Junior som han skrivit tillsammans med Mats Wänblad.

– Den riktar sig till barn och unga i åldrarna 9–13. I boken kommer vi inte med pekpinnar utan vi lyfter i stället allt spännande som händer i huvudet när man rör på sig och förhoppningsvis blir de mer intresserade av att vara aktiva.

Ansders Hansen och Mats Wänblad.
Ansders Hansen och Mats Wänblad.

Fysisk aktivitet är viktigt för alla människor, men framför allt för barn enligt Anders Hansen. Att röra på sig förbättrar de kognitiva förmågorna som koncentration och närminne, dessutom har det positiv effekt på mående.

– Tyvärr så rör sig ungdomar för lite. Det är 20–40 procent som lever upp till en timmes fysisk aktivitet per dag, ser man bara till tjejer ligger den siffran på 15 procent. Barn blir mindre och mindre aktiva när de närmar sig tonåren, vilket är synd eftersom de då mår sämre än de borde göra. Undersökningar visar dessutom att svenska barn rör på sig minst i Norden, det var det vi ville dra vårt strå i stacken för att vända.

Den som är aktiv kan bli bättre på datorspel, det visar en studie enligt Anders Hansen. Studien visade att man presterade bättre, om man rörde på sig. Något som författarna tar upp i boken.

– Det är budskap som är tacksamt att förmedla, det handlar inte om att vara sportig, det handlar om att bli bra på datorspel. Vi har försökt att hitta ”what is in it for me” och undvika ordet träning.

I en värld där skärmen tar stor tid, hur uppmuntrar jag mitt barn till rörelse?

– Digitala verktyg är inte bara till ondo, de är fantastiska. Men de är bra att slita vår uppmärksamhet ifrån oss, de är beroendeframkallande och skapade att vara det. Jag tror inte de är farliga men de berövar oss tid till annat, som sömn, att vi inte rör på oss och inte ses. Jag tror att vi måste vara lite mer disciplinerade, har ditt barn sömnproblem så ska hen inte ha mobilen i sovrummet exempelvis. Men jag vill inte ge pekpinnar, jag har själv svårt för det. Man måste utgå från sig själv.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.