Gravid

presenteras av

Nya råd till gravida: Så mycket kaffe kan du dricka

Livsmedelsverket sänker den rekommenderade dosen

Publicerad:
Uppdaterad:
Så mycket kaffe kan du dricka när du är gravid.
Foto: Dejan_Dundjerski / iStockphoto
Så mycket kaffe kan du dricka när du är gravid.

FAMILY

Livsmedelsverket ändrar den rekommenderade mängden koffein till gravida.

Två, maximalt tre små koppar kaffe per dag. Mer än så bör inte en gravid kvinna dricka enligt de uppdaterade råden från Livsmedelsverket. Nu sänker de den rekommenderade dagsdosen av koffein för gravida.

Det tidigare rådet om att inta maximalt 300 milligram koffein totalt per dag ersätts med ett råd om 200 milligram per dag. Orsaken till rekommendationen är att ett intag om över 300 mg koffein tycks kunna öka risken för tidiga missfall – men nyare forskning gör att man misstänker att 200 mg kan ge en liten påverkan på fostrets vikt.

Koffein finns inte bara i kaffe utan även i te, energidryck, träningsprodukter, Cola-produkter och choklad, bland annat.

Foto: Jessica Gow/TT
Gravida kvinnor ska inte dricka mer än 4,5 deciliter kaffe per dag, enligt de nya råden från Livsmedelsverket. Arkivbild.

Livsmedelsverket beräknar att två till tre 1,5-deciliterskoppar kaffe (maximalt 4,5 deciliter) eller fyra 2-deciliterskoppar med te gör att man kommer upp i den maximala dosen om 200 mg per dag.

Helt enkelt är det inte att hålla koffeinintaget nere. En kopp bryggkaffe på kafé kan vara så stor som fem deciliter – och energidryck på 33 centiliter kan innehålla så mycket som 200 mg koffein.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY