Här är mammornas bästa råd till andra mammor

Mors dag: Det här hade vi velat höra innan vi själva fick barn

Att vara mamma är inte alltid enkelt.

Här ger 75 mammor sina bästa råd till andra mammor, som gör livet med barn lite lättare.

Du måste inte vara världens bästa förälder för att duga. Det räcker att vara lagom!

/Sara, 39, ensamstående förälder till en femåring och en tvååring

 

Det är okej att göra fel, att bli arg och att käka pizza mitt i veckan för att tiden inte räcker till. Det viktigaste är att finnas där för sina barn, att lyssna, vara närvarande och plåstra om när livet blir tufft. Har tonåringar i dag och de säger båda att det viktigaste är att de vet att jag alltid finns när de behöver mig. Resten är oviktigt.

/Erika, tonårsmamma

 

”Bara för att det är så här nu, behöver det inte betyda att det är så här imorgon, ikväll eller om en timme”. Ett bra mantra att ta till när det känns som kaos.

/Elin, mamma till en 18-, 20- och 23-åring

 

Du behöver inte vilja vara med dina barn hela tiden för att vara en bra mamma.

Erbjuder sig någon att barnvakta, tacka ja! Även om du bara ligger på soffan och äter chips hela kvällen. Inga planer är också planer.

/Natalia, 36, mamma till en åttaåring och en snart tvååring

 

Sänk förväntningarna, det är väldigt sällan mammalivet är som på de där flashiga instagramkontona. Bilderna är dessom ofta missvisande, det är en sekundbild av en hel dag. Vad som helst kan hända före och efter bilden som inte visas upp.

/Catarina, 35, mamma till en treåring och en ettåring

 

Jag hade önskat mer info om den postgravida kroppen. Vad man kan vänta sig, vad som är normalt, hjälp man kan få och när det är läge att söka vård. Mammakroppen hamnar ofta i skymundan när allt fokus läggs på barnet men fungerar inte kroppen är det svårt att fungera som förälder.

/Lisa, 36 och trebarnsmamma

 

Bara för att du älskar dina barn betyder inte att du alltid tycker om dem. Barn är av naturen rövhattar emellanåt.

/Emma, 38, mamma till två barn på tio och elva år

 

Varannan-vecka-livet är det bästa livet. Våga dumpa din partner om relationen inte är tillfredsställande

/Sandra

 

– Det har blivit folk av barn i alla tider. Senaste trenden är ALDRIG svaret på allt. Vare sig i mode eller föräldraskap.

– Barn är hela människor. Bara med mindre erfarenhet, så de behöver hjälp. Se dig som barnets handledare och förebild, men prata alltid med en hel person - inte en halv, mindre. Ta barnet på allvar. Även när du gör fel. Våga säga "förlåt nu blev det fel" och visa genom exempel att man lär sig av att misslyckas.

– Våga kräv hjälp om du undrar saker om din post-förlossnings-kropp!

/Lisa, 41

 

Det är okej även för mammor att gå sönder och må dåligt. Du är inte sämre för att du kämpar med något jobbigt. Önskar att jag fått höra detta när jag blev förälder och inte behövde lära mig det den långa vägen.

/Daniella, 33, mamma till två barn på sex och sju år samt gravid

 

Försök att strunta i vad alla andra tycker och tänker om hur du ska uppfostra dina barn. Du känner dem bäst.

/Kristin, 26, mamma till fyra barn på noll, fyra, fyra och åtta

 

Gör alltid det som passar din familj/situation bäst! Skit i vad andra tycker för hur du än gör så är det alltid någon annan som har en åsikt om det ändå.

/Ingela, 39, ensamstående mamma till två barn som är tre och fyra år

 

Vi kör med hot och mutor. Och det verkar bli tre väldigt fina barn av det också!

/Caroline, 43 och trebarnsmamma

 

Dela föräldrarledigheten med din partner! Gärna flera månader föräldrarledigt tillsammans. Det skapar bra förutsättningar för att må bra första tiden med barnet

/Cecilia

 

Släpp tanken på att "hitta tillbaka till hur det var förr", förr kommer aldrig mer tillbaks. Blicka i stället framåt och försök göra det bästa av det som är just NU. Det blir bättre sen!

En dag i taget, eller en minut i taget. Och så kan man försöka komma ihåg att barnen inte kommer minnas de tidigaste småbarnsåren. Så det gör inget om man matar du med ostbågar till frukost framför babblarna på tv:n så att du får sitta och andas i lugn och ro ett tag. En gladare mamma ger ett gladare barn!

/Cassandra

 

Jag försöker att ha ”good enough” som mitt mantra. Många dagar blir tänderna bara borstade på kvällen, det blir halvfabrikat flera dagar på raken och jag sitter och slöscrollar Instagram i soffan i stället för att leka. Det är good enough, barnen får mängder av kärlek och bekräftelse och sina basala behov tillfredsställda och det är i slutändan det som är viktigast.

/Ylva-Li

 

När jag gick hos psykolog och pratade om att jag kände mig obekväm i mammagrupper och mammaträffar så sa hon "jag tänker att om du inte tyckt om en viss sak innan du blev mamma, så varför skulle du börja göra det nu?". Att bli mamma kan öppna dörrar till nya kontakter, vänner, intressen med mera, men du måste inte haka på andra mammor och pressa dig själv att vara social bara för att man förväntas att göra det.

/Åsa, mamma till en treåring

 

Alltså alla behöver tips om Facebookgruppen ”det heliga jävla moderskapet”. Den har räddat mig så många sömnlösa nätter och förtvivlande stunder.

/Ulrika, 47, mamma till ett barn jag födde året när jag fyllde 45

 

Bästa tipset innan jag fick barn kom från min bror faktiskt - ha precis hur många och hur fasta principer du vill för ditt föräldraskap men berätta inte om dem för någon. På så sätt vet ingen om alla de tillfällen du kommer bryta mot dem!

/Tove

 

– Det bästa rådet jag har är att inte lyssna på alla råd och tips du ofrivilligt kommer få kastat i ansiktet. Vill du ha råd, be om råd annars sätt dövörat till.

– ”Att komma i form" vad är det för liten trång limpform vi mammor förväntas klämma ner oss i?! Du har varit gravid och fött barn! Bra jobbat kroppen, välkommen starka underbara mjuka nya kropp – din kropp.

– Avfölj alla Instagramkonton som får dig att må dåligt och börja följa glada roliga konton, lyssna på poddar som får dig att må bra!
Tipsar om: vildabarn, hejhejvardag och Stina Wolter på Instagram.
Momsplaining samt Dålig stämning är "poddporr" för trötta mammor.

/Linda

 

Förvänta dig inget. Ta det som det kommer, alla barn är olika och likaså jag som förälder är annorlunda än andra. Lyssna på barnet och inte på vad andra säger så löser det sig. Sen får man räkna med dåliga dagar när man önskar att man kunde byta trollet till en riktig onge, men dessa dagar bleknar bort.

/Anna, 39, ensamstående mamma till en snart sexåring och en 15-åring

 

Lever du med en man så acceptera inte att ta mer ansvar och tvingas ”projektleda” familjen. Jag lovar att han inte har svårt planera eller se vad som behöver göras på jobb, då kan han även planera och initiera lekdejter, gympapåsar, vinterkläder och BVC-besök.

Dela lika på föräldraledigheten. Gör Försäkringskassans ”föräldrakollen”- ni tjänar alla i familjen på att dela lika.

/Martina, 40, mamma till en elva-, åtta- och femåring

 

Ta inte på dig mer än du klarar av, ingen tackar dig i slutändan ändå.

Camilla

 

Man dör inte av cornflakes till lunch!

Man måste inte vara engagerad hundra procent av sin vakna tid. Man får ignorera tjat, man får slippa laga mat, man får slippa städa, man får vara "operfekt". Om hundra år bryr sig ingen om ditt välstädade hem, dina perfekta kläder eller din näringsriktiga matlagning. Historierna som överlever dig är de när du faktiskt levde. När du byggde det bästa fortet, när du fixade bästa filmkvällen, när du startade matkrig i köket och alla hade svinkul.

/Emma, 29, mamma till fyra barn: tre, sex och åtta gamla och en som bor i himlen

 

Barn blir okej även om de ibland får titta på skärm för att du vill ligga i fred på soffan och scrolla Facebook.

/Heidi

 

Sov hur ni vill så länge som det funkar bra. I samma säng, på madrass bredvid, i eget rum. Huvudsaken är att alla får sova.

/Linda

 

Tro inte på andras skräckhistorier. Och dela inte heller dina egna som sanningar med andra. Alla förlossningar är olika, alla kroppar efter en förlossning är olika. Alla barn är unika. Vad som fungerar för några fungerar inte för andra. Alla mammor är unika. Alla eftersträvar inte samma sak eller har samma möjligheter att uppnå sina mål. Inget är svartvitt, allt är föränderligt. Precis som att det är helt underbart att vara mamma, trots att det är så jäkla jobbigt. Tycker jag. Men vad vet jag.

/Ebba, 30, mamma till två barn på fyra och noll. Samt två bonusbarn som är sex och tolv år

 

Kolik, högljudd lek eller 40 minuter utbrott på grund av orimlig anledning? Jag säger bara: Marshall on-ear hörlurar. Du kan med ansiktsuttryck visa medlidande och dra någon pedagogisk replik som ”jag förstår att det SUGER att ha smör på fel sida av din macka” samtidigt som du slipper bli knäpp för hörlurarna dämpar ljudet av skrik och du har på låg volym på din favorit sång/podd/meditation och så vidare.

/Ellen, 26, mamma till snart två barn

 

Lägg ner ambitionerna om att alltid laga bra och rejäl mat. Ha några basrätter som går snabbt och lätt att få ihop/värma (ofta är de minst lika populära hos barnen som den mer rediga maten). Topp tre här: Potatisbullar från frysdisken, ugnspannkaka, färdig tomatsoppa på tetrapack med smörgås till.

/Annika

 

Ha inte så höga krav och be om hjälp om du känner att du behöver det! Man är inte en sämre mamma för att man inte gör precis allt själv!

/Charlotte, 32, mamma till ett barn

 

Det är okej att inte orka. Men du är mamma. Så du kommer göra det ändå. Superpower.

/Carina

 

Varje ålder har sin charm. Det vill säga, gå inte och tänk "snart är den här eländiga perioden över" för det kommer alltid nya eländen. Det är bättre att alltid go with the flow och vara tacksam för det fina. Som hur trotsperioden är en fantastisk självständighetsperiod och hur tonårshumöret är...ah, well, just det är nog bara att uthärda.

/Sarah, 44, mamma till en sex-, tolv-, och fjortonåring

 

Vi är många som har fått barn efter lång längtan och kamp - den älskade ungen kanske kom först efter många IVF-försök, missfall, dödfödda syskon eller något annat smärtsamt. Även vi kan och får vara fulla av brister och mänsklighet. Ibland är vi oengagerade, övertrötta och lata som alla andra. Även en unge som är galet efterlängtad sträckkollar Youtube ibland. Den högt älskade solstrålen driver en till vanvett titt som tätt. Hen är inte mindre efterlängtad för det.

/Ellinor, 39, mamma till en fyraåring och hans storasyster som dog i magen

 

Ungar är skitjobbiga ibland. Och det är okej att känna så.

/Leni, 34 och tvåbarnsmamma

 

Välj dina strider. Tänk inte att barnen ska tycka och tänka som du för att det är logiskt för en vuxen. Barnen har en egen logik som kan vara helt annorlunda. Låt dem ha det, låt dem testa och låt dem göra. Ta strid bara för det du inte kan låta vara. Resten blir oftast bra ändå.

/Lotta, 39, mamma till tre barn på två, sex och tio år

 

Lyssna inte på alla som tror att de vet mer om ditt barn än du själv.

/Malin, 38, mamma till en ettåring

 

Föräldraskapet är en stor förändring. Värsta käftsmällen. Du duger och mer därtill!

/Matilda

 

Det går att spricka uppåt och åt sidorna också när en föder barn. Det brukar de glömma att berätta på MVC. Skulle det hända dig, så nöj dig inte med ett "allt ser fint ut". Känns det fel, så är det fel! Och då skall du ha hjälp. Punkt!

Bonustips. En påse nonstop uthälld i gräsmattan ger cirka 45 minuter egentid.

/Ulrika, fyrabarnsmamma. De yngsta är två och nio år, de äldsta är 24 och 25 vilka är mina plastbarn

 

Värre idioter än du själv har klarat av att ta hand om barn! Det låter kanske trivialt, men det hjälpte mej mycket när jag hade bebis/småbarn och velade om ditten och datten och kring vad som var bäst för mina barn. Du vet väldigt bra själv hur du ska vara förälder åt dina barn. Faktum är att ingen vet det bättre än just du!

/Maria

 

Det är bara du som bestämmer om du vill amma eller ge flaska till bebis.

/Ramona, 36, mamma till en två- och fyraåring

 

Det är asjobbigt att vara förälder. Allt är inte bara rosa fluff. Man måste inte älska det hela tiden!

/Linda

 

Det är okej att lämna ungen i sin säng för att gå och ta en rad choklad efter att hen har skrikit nonstop i fyra timmar. Det är faktiskt ganska nyttigt.

/Pauline, 25, mamma till ett barn på elva månader

 

Kom ihåg att ta den lätta vägen. Gör det inte besvärligt för dig. Du behöver inte göra en resa till fjällen för att tälta. Det går alldeles utmärkt att slå upp ett tält inom synhåll från ditt fönster (och inom räckvidd för wifi!). Plötsligt blir du världens bästa morsa samtidigt som du själv tar ett glas vin och kollar igenom alla säsonger av Buffy. Det är helt klart det behagligare sättet att bli världsbäst på.

/Elida, 40, mamma till en sjuåring på jorden och nioåring i himlen

 

Det är okej att inte älska sina barn vid första ögonkastet (det kommer), det är okej att hata småbarnstiden, det är okej att behöva egentid.
Du är en superbra förälder ändå. Att ta hand om sig själv först är en viktig uppgift som förälder, det är inte själviskt, det är överlevnad.

/Maud

 

Alla föräldrar är olika. En del vill vara med sina barn dygnet runt, en del längtar tills de får börja på förskolan, en del tycker det är tråkigt att leka med sina barn, en del tycker det är kreativt att leka med sina barn, en del älskar att amma, en del hatar att amma. Inget är rätt och inget är fel. Som Astrid Lindgren sa ”Bara man ger dem kärlek så kommer folkvettet av sig själv”.

/Anna

 

När du blir utvecklingsstressad: räkna antalet tonåringar du ser som dricker välling/har napp/bär blöja/går på pottan/kryper i allmänhet. Det är lugnt.

/Stina, 38, mamma till en tvååring

 

Du måste inte älska varje sekund av mödraskapet för att vara en bra mamma.

Viktoria, 27, mamma till en tvååring

 

Mitt absolut största och bästa råd. Se realistiskt på föräldraskapet och skratta åt alla pudrade/filtrerade "sanningar" på Instagram. Hitta din inre skamlösa förälder som kan skratta åt smuts, ovikt tvätt och dryga barn (för jo. De KOMMER vara dryga, och de KOMMER skita ner de där perfekt matchade linnebyxorna, snora på vardagsrumsmattan och välta den där svindyra golvlampan). Välj dina strider, är det värt att tjafsa om? Stoppa ungen från att skada sig själv, andra eller utsätta sig för fara. Basic 3 rules i början.

Du är grym, du kan, ingen är så jädra fantastiskt för dina barn som du!

/Zaidy, mamma till Tor sju år och Magne fem år

 

Även småbarnsåren passerar. Tonårstiden med. Ongar växer upp och blir fantastiska människor nästan (nåja...) utan hjälp. Att vara en bra nog förälder räcker!

/Ulrika, 49, mamma till två nästan vuxna barn

 

Välj dina strider med barnen. Allt annat kommer bli outhärdligt. Välj även dina strider med folk som ska tala om för dig hur du ska göra i din uppfostran. Välj då alla strider.

/Anna, 37, mamma till en elva- och en åttaåring

 

Du kommer önska att du har facit på hand. Du måste våga släppa det du trodde dig veta säkert. Försök inte skapa en snygg produkt som ska bevisa ditt värde som mamma! Du har inte ansvar för allt allt allt som händer ditt barn. Du ska inte kunna kontrollera hela människans liv. Du lär känna en ny individ. Det kommer att gå bra nittionio gånger av hundra.

/Tove

 

Ta hjälp av andra, av kvinnor i din närmaste umgängeskrets som har erfarenhet eller som ger dig energi. Ta hjälp av flocken. Och döm inte dig själv.

/Linda, 35, mamma till två barn på tre och ett år

 

Skit i allt vissa dagar! Det är okej, inget barn kommer att dö av att: Gå hela dagen i pyjamas, titta på tv hela dagen, inte gå utanför dörren, inte äta en enda grönsak eller frukt en hel dag, äta mackor till både frukost, lunch och middag och så vidare.
Barnet kommer troligtvis tycka att ni har haft en mysig hemmadag med chill och bryr sig inte direkt om kostcirkeln.

/Maria, 40-åring och mamma till två barn, sju och tre år

 

Våga lita på din magkänsla och att du är den absolut bäst lämpade att avgöra vad som är bäst för dig och din familj. Var också ödmjuk inför att det du ser av andras familjeliv på Instagram, i affären eller på lekplatsen är en ögonblicksbild oavsett om det du ser får dig att reagera positivt eller negativt. Kräv också den respekten och ödmjukheten av andra.

/My, 36, mamma till tre barn på tio, två och ett år

 

Strunta i vad alla andra säger...jag fick så många tips om vad barnet ska äta, göra, sova och så vidare men man känner sitt eget barn bäst och inget är likt det andra så jag struntade i att lyssna på 90 procent av det som sades! Även om allt som man bör köpa till bebis, mycket är otroligt onödiga grejer som man klarar sig utan.

/Jennie, 38, mamma till en sexårig tjej

 

Periodvis är barn hemska och man tycker inte om dem. Man älskar dem ändå. Och det är okej.

/Matilda, 42, mamma till en sexåring med diagnos och en treåring med tyvärr mitt humör

 

Ta det lugnt och gör en sak i taget.

/Linnea 32, mamma till barn på två och åtta år samt en bebis magen

 

Våga vara dig själv och se till att du tar dina egna stunder. Om du gillade något innan föräldraskapet, försök att prioritera in det i vardagen även när du är mamma. DU försvinner inte bara för att du är mamma! Det gör dig verkligen inte till en dålig en för att du tänker på dig själv, då får du ju mer krut i dina batterier (pekfingrar kommer du få garanterat! Skit i dem!) Det behöver du för dessa barn du älskar kommer du garanterat inte alltid gilla.

Våga skratta åt dig själv, förlåta dig själv när du gör misstag och be om förlåtelse! Våga visa känslor, att även du är människa och känner olika saker. Låt dina barn få trösta dig också, det är viktigt att kunna ge och ta har jag märkt själv.

/Laura, mamma till en åtta- och treåring, två stridslystna mini-versioner av mig själv

 

Lär dig att ibland stänga av öronen. Annars är det risk att de börjar blöda. Antigen av ”Mamma, mamma, mamma, mamma!” eller ”Varför då? Varför de? Varför då?”

Men framför allt stäng av öronen för alla goda råd och pekpinnar från människor som antingen har glömt hur det är att ha barn boende hemma eller de som ej har barn.
Och som mamma var stöttande mot andra mammor. Även om de inte gör och tycker lika som du. Det är så skönt att omge sig med mammor som tillbaka väljer stötta och peppa. Alla mammor försöker göra det som är bäst för deras familj.

/Ronja, 34, mamma till fem barn på ett, två, tre, sex, och nio år

 

Tänk snällt om dig själv. Använd bekväma underkläder. Ha ett gömsle för ditt choklad.

/Kire, 45, mamma till tio- och trettonåring

 

Du kommer klara av det och det kommer bli bättre. KRÄV av din partner att hen finns nära barnet, var inte ”snäll” om det innebär att du går under. För mig har det varit enormt viktigt med ett nära förhållningssätt mot mitt barn, vilket inneburit att jag sedan dag ett fått ”goda råd”: ”Barnet ska inte skämmas bort med att bli buret”, ”det måste sättas gränser” med mera. Mittfinger i nyllet på alla människor som hävdar att man kan vara för lyhörd och snäll mot sitt barn! Var så nära och snäll du orkar och släpp kraven på allt som har med städ, kropp och dylikt att göra. Det kommer finnas tid för allt sånt sen.

Hitta en grupp eller ett forum för föräldrar online där det är förbjudet att döma och skamma! Att läsa om andra i samma situation och att själv få berätta om sin vardag har hjälpt mig massor.

/Linda

 

– Låt din kropp läka i lugn och ro efter förlossning. Ha inte bråttom med något annat än sånt som till hundra procent ger dig energi och välbefinnande.

– Be om hjälp och gör klart för omgivningen att du ska tas omhand och inte vara tillgänglig att visa upp ditt barn så snart du poppat ut dem. ALLT ska ske på dina och ditt barns villkor.

– Alla lugna mammor/föräldrar du möter, har även de kamper, dagliga sådana. Även deras barn krånglar, gråter, trotsar och så vidare. Någon gång kanske någon tittar på dig med just samma ögon och undrar hur du får det att ”funka” så bra.

– Gå med i ”det heliga jälva moderskapet” på Facebook. Helst innan barnet kommer.

– Barns utveckling är sååå individuell. Att krypa vid en viss månad betyder INGENTING verkligen. Så slappna av och njut av ditt barn.

– Läste någonstans att du ska ha en känsla av att du ”fuskar” i ditt föräldraskap ifall du undrar om du gör rätt. Alltså, ta den genvägar som finns så mår du bättre och därmed alla andra omkring dig.

– Avslutningsvis som Astrid Lindgren sa: ”Ge barnen kärlek, och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv”: Alltså ingen stress med att barnen minsann ska lära sig det ena och det andra.

/Suzana, 34, mamma till två barn på nio månader och tre år

 

Köp inga bebisstrumpor, de kommer i alla fall bara att ramla av hela tiden. Allt annat är individuellt, men detta är det enda som gäller alla.

/Rebecka

 

Den gravida personen du träffar behöver inte dina råd, om hen inte frågar om dem.

/Miria

 

– Alla föräldrar (det finns rötägg som inte borde kallas föräldrar men det är en annan historia) gör sitt bästa och vad de tror är bäst för barnet, även du själv. Döm inte dig själv för hårt!

– Alla känslor är okej men våga prata om dem med barnmorska/BVC-personal. Det finns hjälp att få!

– Skit i att vara "duktig", hitta schemlagd egentid och lär INTE barnen hur man öppnat toalåset.

/Ninel, 35, mamma till två- och femåring

 

– Ha en återkommande egentidsdag inplanerad en gång i veckan.
Stäng av öronen och lyssna inåt, det tar tid att hitta magkänslan men sen finns inget mer.

– Sköt dig själv och skit i andra. Du gör rätt även fast en känner sig sjukt lost heeeela tiden.

– Hitta likasinnade i början för att hitta magkänslan.

– Gå till psykolog!

– Prata med din sambo.

– Ta bort energislukande konton och lyssna/titta på saker som ger dig pepp och inte får dig att känna dig ensam. Jag brukar säga att jag inte ger oombedda råd för jag hatade själv att få det. Så jag frågar en gång extra om personen vill att jag ska svara med egna tankar tillbaka. För ibland vill man bara få prata av sig.

– Skriv och diskutera med likasinnade all den tid du spenderar med ungen i sängen, selen och soffan. Hade aldrig överlevt utan alla oändliga chattar på Messenger. Där folk byts ut med jämna mellanrum.

– Låt barnen upptäcka världen! Låt dem gå barfota, låt dem klä av sig, krypa i affärer. LEK genom vardagen. Titta inte på klockan!

– Planera in värdefull egentid tillsammans med ena barnet om du har fler.

– Belöna dig själv med mat HELA tiden. Mat är bränsle!
Du är en Queen!

/Carina, 35, mamma till en fyra- och tvååring

 

– Du blir inte lyckligare av föräldraskapet när de är små men ni kan säkert ha roligt när de blir äldre.

– Föräldraskapet tar fram dina värsta sidor men du är i gott sällskap av alla andra föräldrar, dina egna också.

– Låtsas att du bryr dig om dig själv och ger dig utrymme för det ser dina barn. När du fejkat ett tag går det på rutin och du bryr dig om dig själv. Barn gillar när vuxna bryr sig om sig själva.

/Linn 43, mamma till två biologiska barn och ett bonus

 

Mitt bästa råd är gå med i Facebookgruppen "det heliga jävla moderskapet" så förstår du att alla känslor man kan få som mamma är hundra procent okej.

/Erika, 27, mamma till två barn på fem och tre

 

Våga säga ifrån till oombedda råd, och momshamea inte andra.

/Katerina, 34, mamma till en snart 4 åring och ett andra barn som kommer närsomhelst

 

Tappa inte bort dig själv när du blir mamma. Se till att du får egentid, inte ger upp dina intressen eller slutar hänga med dina vänner. Livet är annat än barn även med barn. Lycklig morsa, lyckligt barn.

/Irja, 44, mamma till en tioåring

 

Små barn små bekymmer, stora barn stora bekymmer. Lita på DIN magkänsla ingen annans!

/Britt-Marie, 49 år, mamma till två döttrar på 25 och 23 år

 

Sänk ribban och sänk kraven på dig själv. Du räcker till.

/Charlott, 35, mamma till tvååring

 

Njut av bebistiden!

/Nayana

 

Inse att ditt liv är förändrat. Ibland till det bättre, ibland till det sämre.

/Jenny, 49, mamma till sex barn i åldrarna mellan 6–29

 

Mitt bästa barnlifehack är att ha öronproppar hela morgonen. Man hör vad barnen säger men mer dämpat,

/Anne, 40, mamma till två barn på fyra och två

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.