Föräldrar ordnar mensfester för att fira första mensen
”Om vuxna hyssjar och prata runt saker kommer barnen också göra det”
Publicerad 2022-09-04
Manikyr, hotellvistelse, eller ett härligt restaurangbesök.
Numera firar föräldrar den första mensen.
För Helena och hennes barn har det sedan länge varit en självklarhet.
– Det är viktigt att man gör vad som känns bäst för sitt barn, det kan räcka med en film i sängen med sitt favoritgodis, säger hon.
Att fira sitt barns första mens med mensfest har sedan några år varit förkommande i USA. År 2017 hyllades mamman Shelly i sociala medier, efter att hon ordnat en mensfest för sin dotter som haft ångest inför att få sin första mens, vilket Buzzfeed skrivit om.
Nu verkar trenden ha nått Sverige. I en Facebookgrupp för kvinnor berättar flera att de ordnar mensfester för att fira sina barns första mens. Hur firandet ser ut varierar. Vissa går ut och äter med sitt barn på tumanhand, andra bjuder hem barnets nära kompisar, har myskväll eller ordnar picknick i en park.
En som ska ordna mensfest i helgen till sin elvaåring, Lovis, är Helena Ekdahl.
– Jag har utgått från mitt barn och vad hon tycker är mysigt att göra, så att det känns festligt för henne. Vi ska bo på hotell och sedan ska vi gå ut och äta pizza, vilket är favoritmaten. Vi kommer också göra manikyr tillsammans och då har Lovis bett om att vi ska ta med en nära vän till familjen som ska delta i firandet.
Att ha mensfest innebär inte att man måste bjuda in barnets kompisar till firandet, eller göra något storslaget.
– Det är viktigt att man gör vad som känns bäst för sitt barn, det kan räcka med en film i sängen med favoritgodiset.
De har pratat om mens innan, vilket Helena tycker är viktigt.
– Jag tror det hade blivit konstigt om man inte hade pratat om det innan, och sen bara har en fest. Man ska redan ha gett sitt barn den information som behövs innan mensen kommer.
Att de ska fira den första mensen har de pratat om länge, det är något som är självklart för Lovis, att det är så man gör. Helena har dock inte hört någon annan i deras närhet göra detta.
– Jag vet att det var en kompis till mitt barn som fick mens före, som berättade att det var jobbigt att berätta för sina föräldrar och be om mensskydd. Jag tror att det var första gången som mitt barn reflekterade över att kanske inte alla kommer ha en mensfest.
Varför tycker du det är viktigt att ordna mensfest?
– Jag tycker det är viktigt att ge mitt barn förutsättningar att benämna saker på sin kropp och det som sker i kroppen – att vara stolt över sig själv och vad kroppen kan åstadkomma. Om vuxna hyssjar och prata runt saker kommer barnen också göra det.
– När jag själv fick mens tyckte jag det var jobbigt att säga att jag fått det, jag vet inte ens om jag sa det till min pappa. Det är dåligt att föra vidare något slags hysch hysch när det ska vara det mest naturliga i världen, därför tycker jag det är viktigt att uppmärksamma mensen.
Helena tror även att öppenheten kring mens kan förebygga tabut i samhället. Även där ser hon en förändring från när hon själv var ung. Som att hon som fotbollstränare nu har mensskydd i bollpåsen till de spelare som behöver.
– Det är vi vuxna som måste skapa det här utrymmet, det kommer inte en tioårig tjej göra.
Vissa menar att mens inte är något att fira, då det kan vara jobbigt med exempelvis värk.
– Så kan man känna. Jag tror inte mitt barn kommer att skratta varje månad hon kommer ha mens i sitt liv. Men det är inte mitt jobb är att göra det till något negativt, utan jag kan i stället göra det som sker till något positivt.
Barnmorskan: Kan minska skamkänslor
Charlotte F Salomonsson jobbar som barnmorska på en ungdomsmottagning i Stockholm. Varken hon eller hennes kollegor har hört talas om mensfester tidigare.
– Personligen tror jag att mensfester säkert kan öppna upp för diskussion kring mens och minska skamkänslor, farhågor och rädslor förknippat med att få mens.
– Det är framförallt viktigt att unga får information om de olika mensskydden, om att man kan blöda olika mycket och att också ibland kan få mensvärk. Även att det finns bra hjälp att få via till exempel ungdomsmottagningarna om man har problem med sin mens. Vi vet nämligen att många, helt i onödan, lider av svår mensvärk, rikliga blödningar och därav också har hög skolfrånvaro eller missar aktiviteter.
Det är dock viktigt att man utgår från ungdomens eller barnens önskan om man ska ordna mensfest.
– Risken är annars att det blir ett integritetsövertramp då mens för många är en privat angelägenhet. Som vuxen tror jag att det är grundläggande att fundera på för vems skull man har en mensfest.
Inte heller Kerstin Tóth Isaxon, sexualupplyssare på RFSU, eller hennes kollegor har hört talas om mensfester. Så hon kan inte säga om det är något nytt eller inte.
– Det kan vara positivt att fira om den som fått mens själv vill det. För även om du vill att mens ska vara neutralt och positivt, så kanske den som fått sin mens inte känner så. Det ska ske på barnets eller ungdomens villkor.
Kerstin Tóth Isaxon poängterar att det som är ännu viktigare än själva festen är att prata om mens i vardagen och ge den kunskap ditt barn behöver. Detta för att normalisera mens så att ditt barn vågar prata med dig och inte känner skam.
– Det viktigaste är att rusta upp barnen för vad som händer med kroppen, och hur man ska ta hand om det. Enligt en Sifoundersökning av föreningen Mensen så var det bara 17 procent som tyckte att de hade tillräckligt med kunskap innan de fick sin första mens.
– Till pappor vill jag ge en extra uppmuntran om att ta ett steg fram och prata om mens. Har du inte full koll kan du passa på att läsa på lite, och det kan du göra tillsammans med ditt barn.
Som förälder kanske du känner att ditt barn inte vill prata om mens med dig. Då kan du säga att du finns här om ditt barn vill prata och visa var barnet kan inhämta information på nätet. Som på RFSU eller Umo.
– På så sätt hjälper man sitt barn om det inte vill prata i dag.