Dottern föddes 17 veckor för tidigt

Marcus fortsatte proffsträningen i USA

Gravidlyckan byttes till en kaosartad karusell av oro och ovisshet när Jane Söderberg och Marcus Ogemars dotter föddes redan i vecka 23.

Mitt i allt tvingades Marcus att ta ställning till om han ville fortsätta sin drömkarriär som skotercrossproffs – i USA.

– En del undrar hur jag kunde låta honom åka, säger Jane.

Marcus Ogemar gör sin bästa säsong någonsin som skotercrossförare i Minnesota, något många är förvånade över.

– Vi ligger trea i serien. Många undrar hur det är möjligt att jag gör min bästa säsong i karriären just nu, säger Marcus när Aftonbladet når honom på telefon.

Samtidigt sitter flickvännen Jane Söderberg hemma i parets sovrum i lägenheten i Östersund medan dottern Julia blir passad av mormor. Vi pratar med Jane på Facetime.

– Jag tror Marcus har blivit motiverad av det här, av att Julia har kämpat för att överleva och alla månader vi spenderade på sjukhus.

”Något var fel”

I maj förra året kom dottern till världen efter att bara drygt halva graviditeten passerat.

Jane hade känt på sig att något var fel och när hon i början av maj började må allt sämre blev hon tvungen att uppsöka läkare.

– Då sa de bara ”vattnet har gått” och började prata om Umeå, säger Jane.

De närmaste dagarna är som en dimma för både Jane och Marcus. Plötsligt stod det klart att de skulle flygas i ambulansflyg till Umeå och att barnet skulle förlösas nu – inte i september som beräknat.

En chock

– Det blev en chock. Man hann inte uppfatta hur allvarligt det var, det gick så fort, säger Marcus.

– Vi satt bara och grät båda två, säger Jane.

Två dagar senare föddes dottern Julia, 560 gram lätt. Julia hade problem med både ögonen och lungorna och behövde mycket vård.

Hela sommaren spenderades på sjukhuset, kantad av en oro och ovisshet inför framtiden.

Precis då kom frågan om Marcus ville fortsätta sin proffsträning – på andra sidan Atlanten.

”Extremt svårt beslut”

– Jag svarade att jag inte visste. Men i slutet av september skrev jag på kontraktet.

– Det är ju mitt eget barn och min familj. Jag vill ju kunna vara där och hjälpa till. Men samtidigt jobbar jag med något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat och som jag älskar att hålla på med.

Jane lät Marcus ta ställning och säger att hon backar honom i beslutet att fortsätta karriären.

Men hösten och vintern har varit en prövning för hela familjen.

”Blev skittufft”

– Det blev skittufft för mig. Det var riktigt jävla jobbigt. Det är en helt annan värld när man får en extremprematur. De har svårt att gå upp i vikt som de ska, det är svårt med maten och när vintern kom fick hon jättesvårt att andas utomhus.

Marcus säger att han många gånger har haft dåligt samvete, och att han tyngs över att inte alltid kunnat vara där och hjälpa till.

Nu är det bara ett par veckor kvar på säsongen i USA och det första tuffa året är snart slut. En enklare vardag skymtar på horisonten.

– Jag klandrar inte Marcus. Om jag fixar det här kommer jag vara så jävla stolt över mig själv, säger Jane från sovrummet i Östersund.

– Vi har kämpat oss igenom det här allihopa. Jag är så väldigt stolt över Jane, säger Marcus på telefonen från Minnesota.

 

I Aftonbladet Familys föräldrapodd kan du även höra Jessica Linnmans historia om när hennes tvillingdöttrar föddes för tidigt. Lyssna på Acast eller i din poddapp.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.