Spädbarn

presenteras av

Nyfödd bebis: Här är sakerna du behöver när du skaffar barn

Tips på 10 produkter som uppfyller kraven

Av: 

Sara Ericsson

FAMILY

Lista över saker du behöver ha hemma när ni ska få tillökning i familjen.

Inköpslistan kan vara lång när familjen ska utökas. Förutom det mest givna som kläder och BB-väska finns det fler saker ni borde införskaffa innan lillens ankomst. Se till att produkterna uppfyller de krav som man bör ställa på dem. Vi har listat tio produkter som uppfyller kraven samt kikat närmre på vad du bör tänka på innan ett inköp.

1. Barnvagn

Vissa tycker att inhandlandet av vagn kan vänta fram tills bebisen är född. Dock kan det vara struligt att ge sig ut i handeln med en nyfödd med i vagnjakten. Räkna dessutom med flera veckors leveranstid på barnvagnar, särskilt om ni önskar en viss modell eller färg.

Valet av vagn ser olika ut beroende på var man bor, vilka hjul som passar, hur långa de som ska köra vagnen är samt om den behöver få plats i en hiss hemma eller ej.

Prisexempel: Edge Duo Combi är en komplett barnvagn som passar barnet från födsel upp till tre års ålder. Liggkorg och sittdel som byts ut när barnet blir större. Emmaljunga, 10 895 kronor.

Edge Duo Combi, barnvagn

2. Påslakan

Mjuka lakan i bomull är bra för den lilla nyfödda. Tvätta dem gärna innan för att få bort eventuella kemikalier samt för att göra dem än mjukare.

Prisexempel: Ett set om två gjort av ekologisk bomull med tryckt mönster av söta kaniner. Jotex, 199 kronor.

Lakan med tryckt mönster av söta kaniner.

3. Babyskydd

Innan det är dags för bebisen att anlända är det bra att ha monterat babyskyddet i bilen. För att på så sätt få en så säker första resa tillsammans som möjligt.

Prisexempel: Baby-Safe i-Size är bra för barnet från födseln och upp till 15-månaders ålder. Britax Römer, 2 295 kronor.

Baby-Safe i-Size.

ANNONS

Barnkläder & Babykläder på nätet - Babyshop

Extern länk från Adtraction

Läs mer

4. Babynest

Återskapar känslan av att ligga tryggt, varmt och mysigt i magen. I kombination med att barnet ligger på ett säkert sätt. Undvik för mjuka babynest då det kan innebära kvävningsrisk om barnets näsa hamnar mot det mjuka tyget. Glöm heller inte att bara placera babynestet på låga ytor och lämna aldrig er bebis utan uppsikt.

Prisexempel: Babynest med luftballonger på, gjort av 100 procent ekologisk bomull. Babyland.se, 749 kronor.

Babynest med luftballonger.

5. Spjälsäng

Se till att ha koll på säkerhetskraven innan ni väljer säng till ert barn.

I sängens högsta läge ska sängsidan vara minst 60 centimeter hög från sängbotten och i högsta läge ska sängsidan vara minst 30 centimeter hög från sängbotten.

Avståndet mellan spjälorna ska vara 4.5-6.5 cm. Det får heller inte finnas några utskjutande delar som barnet kan skada sig på eller som kläder kan fastna i. Sängen måste vara stabil och om den har hjul måste dessa gå att låsa. Spjälorna i botten får inte vara mer än 2.5 cm. För att barnet ska kunna använda sängen tills det är 2-3 år bör måttet vara minst 55x115.

Standarden för småbarnssängar inklusive hopfällbara barnsängar heter EN 716 enligt Konsumentverket.

Prisexempel: Spjälsäng som uppfyller dessa krav är Sundvik. En spjälsida kan monteras bort när barnet blir större. Ikea, 995 kronor.

Spjälsäng från Ikea.

6. Skötbord

Allra bäst är att placera skötplatsen på golvet. Men det är inte ergonomiskt för den som byter på barnet. Ett skötbord ger en bättre och enklare arbetsställning. Tänk på att aldrig lämna barnet och håll alltid en hand på barnet så att det inte faller ner. Välj ett skötbord med höga kanter samt se till att skötbädden ligger stabilt på bordet.

Prisexempel: Skötbord som testats och blivit godkänd samt uppfyller alla säkerhetskrav. Klassiskt snitt tillverkat i kvalitetsträ. Avsett för nyfödda upp till 15 kg. 2Me, 895 kronor.

Skötbord från 2Me.

7. Bärsele

Skönt och ergonomiskt att bära barnet i bärsele. Tänk på att inte köpa en med för stora benöppningar samt att det bidrar med ordentligt stöd för barnets huvud.

Prisexempel: Bärsele för 0-1 år min 3,2 kg max 11 kg. Anpassad för nyfödda bebisar som behöver mycket närhet. Smidigt med fåtal justerbara spännen för att enkelt ta på och av. Bärsele Mini, Babybjörn, 899 kr.

Babybjörn bärsele

8. Babysitter

Ett praktiskt hjälpmedel i vardagen för föräldrar. I en babysitter sitter barnet bekvämt, tryggt och säkert. Välj ej stabil och bakåtlutad variant. Se till att barnet är ordentligt fastspänt och ha koll på maxvikten som tillverkaren tilldelat produkten.

Prisexempel: En praktisk babysitter där barnet känner sig trygg i alla lägen. Med bärhandtag kan den enkelt bäras med överallt. Går att använda i både sittande och liggande läge. Carena, 599 kronor.

Babysitter från Carena.

9. Badbalja

Gör badet till en mysig, rolig och viktigast av allt- en trygg stund. Köp en badbalja med inbyggd badstol eller köp till en som passar er balja.

Prisexempel: Badbalja från Kaxholmens sängfabrik med avtappningsmöjligheter i botten, 159 kronor.

Badbalja från Kaxholmen.

10. Blöjor

Ladda upp med blöjor i bb-väskan och hemma vid skötbordet så ni har ett stadigt lager att börja med från dag ett. Libero Touch 1 är en mjuk blöja som passar de allra minsta bebisarna från 2-5 kg. Mjukt material som låter minstingens hud andas.

Prisexempel: Libero, cirka 45 kronor för 22 stycken.

Blöjor från Libero.

Tips!

Allt behöver inte köpas nytt, det finns en bra andrahandsmarknad. Spädbarnstiden är kort och vissa av prylarna hinner knappt användas innan de vuxit ur dem.

Kika på sajter som Blocket, Tradera, BBstyle och Strolla.

Publisert:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Spädbarn | Family

Spädbarn

Familj

Barn & unga

Barnvagnar

MER OM FAMILY

Larmar om farliga napphållare: Riskerar att kvävas

Bildspel: Här är Sveriges hårigaste bebisar

Svenske Bill är 5 månader – och har en redig kalufs

Mammor visar upp när de ammar – för en viktig sak

Föddes på ett tåg – nu får hon gratis tågresor i 25 år

Alkohol och amning – det här gäller

Michaelas dotter slutade plötsligt att andas

Varnar för populära redskapen för bebisar

20 roliga saker du inte visste om bebisar

Stor guide – här är allt du vill veta om bebisens bajs

Elins varning till andra föräldrar - efter upptäckten i barnmaten

Här är populäraste namnen 2019

Så utvecklas ditt barn mellan 0 och 2 månader

Så utvecklas ditt barn – mellan två och fyra månader

Så utvecklas ditt barn mellan fyra och sex månader

Så utvecklas ditt barn mellan 6 och 12 månader

Här stirrar bebisen Isabela ut läkaren – direkt efter sin födsel

Här är populäraste namnen – under de senaste årtiondena

80 fina vikinganamn till flickor och pojkar

Studie: Hud mot hud direkt kan rädda liv på för tidigt födda

Studie: Så reagerar din bebis när du kramar den

22 fina unisexnamn för pojkar och flickor

Barnets första tänder: Så lindrar du tandsprickning

Allt om RS-virus: Så farligt är det