Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fredrika

Helena Trus: ”Jag borde slutat amma”

För Helena blev amningen fylld av ångest och obehag

Uppdaterad 2019-03-28 | Publicerad 2019-02-26

När Helena Trus, 37, fick barn blev inte amningen den mysiga stund hon hade föreställt sig.

I stället blev hennes första tid som mamma en jobbig resa kantad av ångest och obehag.

– Det var som att någon tryckte på en av- och påknapp varje gång jag ammade och jag kände att jag behövde hjälp, säger Helena Trus.

Aftonbladets reporter Helena Trus, 37, är en av alla mammor som upplevt problem med amning. När hennes son föddes för tre år sedan var det en självklarhet för henne att hon skulle amma och det tog lite tid för henne att förstå att det var just amningen som låg bakom att hon inte mådde bra under sin första tid som mamma.

– Första tiden efter förlossningen är allt kaos. Allt fokus ligger på barnet, att barnet mår bra och att barnet äter. Hur man själv mår ligger så långt ner på priolistan, säger Helena och fortsätter:

– När jag mådde dåligt varje gång jag skulle amma min son tänkte jag att jag hade drabbats av tre dagars-bluesen och att det skulle gå över. Men efter två månader sökte jag hjälp, säger hon.

Fick ångest när hon skulle amma

Anledningen till att Helena sökte hjälp var att hon fick enorma ångestpåslag så fort hon skulle amma. Så fort mjölken rann till sköljde ångest och obehagskänslor över henne men så fort amningen var över mådde hon bättre.

– Det var som att någon tryckte på en av- och påknapp och jag kände att jag behövde hjälp. Man ammar så många gånger om dagen och att hela tiden kastas in i denna ångest var oerhört jobbigt.

Helena kontaktade då sin barnmorska som skickade henne till en psykolog.

– Jag förstår att både min barnmorska och psykologen försökte hjälpa men istället för att fokusera på mitt mående så fick jag mindfulnessövningar som skulle hjälpa mig att andas genom amningen. Så här i efterhand borde jag ju bara ha slutat amma, men där och då var jag liksom inte förmögen att ta det beslutet själv.

Helena fortsatte att kämpa på, att hålla ut, tills hennes son blev sex månader.

– Det var så oerhört tydligt för mig att mina ångestpåslag handlade om hormonerna och inte var något som jag kunde andas mig igenom. Istället bet jag ihop och kollade på serier när jag ammade för att kunna koppla bort vad som skedde.

Efter att Helenas son blivit lite större har hon förstått att hon inte är ensam om att gå igenom det som hände henne.

– Jag har hört flera vänner och bekanta som upplevt liknande känslor. Men just då kändes det som att jag var den enda som upplevt detta, säger hon och fortsätter:

– De första sex månaderna hade kunnat bli mer harmoniska om någon bara hade sagt till mig att sluta amma. Det känns lite som att jag blivit lite snuvad på den första tiden med min son. Det hade varit skönt att slippa de dipparna som jag nu upplevde under ett halvår.

Långt ifrån ensam med amningsproblem

Att Helena inte är ensam om att uppleva problem med amningen är något som Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska som jobbar på amningsmottagningen i Stockholm, kan intyga. Under åren hon jobbat med amning har hon mött många kvinnor som av olika anledningar haft problem med att amma sina barn.

– Det kan handla om ångestpåslag i olika grad eller om att man inte har tillräckligt med mjölk, att man får såriga bröstvårtor eller problem med mjölkstockning, säger Elisabeth Hjärtmyr.

Oavsett vilka problem man upplever med amningen så är det, enligt Elisabeth Hjärtmyr, viktigt att man söker hjälp.

– Många kvinnor tänker att det nog kommer att gå över eller att man måste stå ut. Men det behöver man inte utan det är viktigt att söka hjälp. Jag möter många kvinnor som väntat alldeles för länge med att söka hjälp.
 
Om man har stora problem med amning, tycker du att man ska sluta amma då?
– Mitt jobb är att stötta i den riktning familjen vill. För några kvinnor kan det vara lösningen. Men det finns många kvinnor som vill fortsätta med att amma även om de har problem och då behöver de få hjälp med att göra det på ett smärtfritt sätt.

 

I Familys föräldrapodd kan du höra Helena Trus berätta mer om sin upplevelse kring amning. Lyssna på Acast eller i din poddapp.

Råd till dig som har problem med amning:

  • Sök hjälp så fort du känner att du behöver stöd och hjälp. Du kan vända dig till din barnmorska, en amningsmottagning, BB eller barnavårdscentral. Det finns också mycket hjälp på nätet.
  • Om du har ont eller mår dåligt tänk inte att du ska stå ut med smärtan utan sök hjälp.
  • Ibland kan flaskmatning vara en lösning men tänk på att det kan påverka amningen. Jag möter många kvinnor som egentligen vill amma men som ger ersättning och inte förstår att efterfrågan styr tillgången. Så om du egentligen vill amma så sök hjälp innan du går över på flaskmatning.
  • Om du drabbas av mjölkstockning kan det vara bra att veta att detta oftast löser sig själv. Massera lätt på bröstet, försök att se till att mata lite mer på den sidan och se till att få ordentlig vila. Ta Alvedon eller Ipren och drick mycket. Om problemet inte gått över på två dygn så sök hjälp. Om du får en allmänpåverkan så sök hjälp tidigare. I vissa fall beror mjölkstockningen på en infektion.
     

Källa: Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska på amningsmottagningen i Stockholm


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Följ ämnen i artikeln