Mamma Jennifer: ”Det är ett mirakel att allt gick bra”

Ettåriga Vincent svalde en tre centimeter lång skruv

På ett ögonblick förvandlades annandag jul till en mardröm för familjen Narciso.

Jennifer och Davids ett år gamla son, som lekte i hallen, blev plötsligt tyst.

– Han svalde en skruv som var över tre centimeter lång, säger mamma Jennifer.

Det var på kvällen på annandag jul som den lilla familjen i Stockholm fick uppleva varje förälders mardröm. Jennifer och Davids ettåriga son Vincent, som gått ut i hallen, hittade en tre centimeter lång skruv och stoppade den i munnen.

– Vincent hade precis ätit välling och jag stod i köket och lagade mat. Sen gick Vincent ut i hallen. Jag kunde se honom hela tiden men plötsligt blev han tyst. Vi trodde att han stoppat sin napp i munnen men jag sprang ändå dit, säger Jennifer och fortsätter:

– Då såg jag att nappen inte var där men han dreglade mycket och verkade lite chockad, säger hon.

Reagerade direkt

Jennifer och David reagerade direkt. Jennifer lyfte upp Vincent och bad sedan sin man David att titta om han kunde se vad det var Vincent hade i munnen.

David lyckades öppna upp Vincents mun och skrek sedan i panik till Jennifer att ringa ambulansen.

– Han såg att det fanns en skruv. Vincent var rädd och skrek lite men var vaken och fick luft hela tiden. Vi fick panik men lyckades prata med ambulansen och de var snabbt på plats, säger Jennifer.

Fick tag på en skruv i golvlisten

När Vincent kom in till sjukhuset kunde man via en röntgen konstatera att skruven, som troligen lossnat från en golvlist i hallen, inte hade fastnat i Vincents hals utan åkt ner i hans mage, utan att skada något på vägen.

– Det var som ett mirakel att det gick så bra. Vincent och vi fick åka hem med en tid för en ny röntgen på fredagen, säger Jennifer och fortsätter:

– Det är vårt första barn och vi är jättenoga med att plocka bort allt i hans närhet men samtidigt kan man inte se allt hela tiden. Det är så lätt hänt att de sätter något i halsen även om man är noggrann med att hålla koll och plocka bort små föremål, säger Jennifer.

Kom ut den naturliga vägen

På fredagen, precis innan de åkte till sjukhuset, kom skruven ut den naturliga vägen.

– Det var så skönt att det gick bra. Han är verkligen en kämpe vår Vincent. Skruven var över tre centimeter lång så man förstår verkligen hur fel det kunde ha gått, säger Jennifer.

Efter några oroliga dagar kom skruven ut den naturliga vägen.
Efter några oroliga dagar kom skruven ut den naturliga vägen.

Även om upplevelsen var panikartad och fruktansvärt läskig för Jennifer och David, så verkar Vincent, som föddes på sin pappas födelsedag den 25 oktober 2017, ha tagit händelsen med lugn.

– Han var glad och nyfiken på sjukhuset och med ambulanspersonalen och efteråt så sov han och åt som vanligt, säger Jennifer.

Nu, ett par veckor efter händelsen, kan även föräldrarna andas ut.

– Vi förstår verkligen vilken tur vi hade och att detta hade kunnat sluta annorlunda, säger Jennifer.

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Så ska du göra om ditt barn sätter i halsen:

 • Om ditt barn sätter något i halsen så ska du försöka få bort det som fastnat. Du ska fortsätta försöka få bort det som har fastnat även om ditt barn förlorar medvetandet på grund av syrebrist. Det mest effektiva om ditt barn är vid medvetande är att försöka få hen att hosta. Om ditt barn är vid medvetande, men inte kan hosta effektivt: Gör ryggslag och brösttryck. Börja med fem ryggslag och sedan fem brösttryck. Detta gäller om barnet är under ett år. Om barnet är över ett år gör du i stället fem ryggslag följt av fem buktryck.
 • Öppna munnen och titta om föremålet har kommit upp. Leta inte efter föremålet med fingrarna i svalget om du inte kan se det. Då finns det en risk att föremålet pressas längre ner och täpper till andningsvägarna helt.
 • Om barnet blir medvetslös ska du larma 112 och börja göra hjärt-lungräddning.
 • Öppna munnen och titta om föremålet har kommit upp.
 • På 1177.se kan du läsa mer om hur du gör ryggslag och brösttryck och HLR.

Så ska du göra om ditt barn sväljer ett föremål:

 • Att barn, framförallt små barn, sväljer olämpliga föremål är inte helt ovanligt. Dock är det enligt, medibas.se, ganska ovanligt att det leder till allvarliga komplikationer.
 • Det är inte alltid man vet om att ens barn svalt något olämpligt eftersom det inte alltid ger några symtom. Men om man misstänker att barnet svalt något bör man alltid kontakta sjukvården. Ofta är röntgen den första undersökningen.
 • Oftast passerar föremålet genom mag-tarmkanalen utan att orsaka några problem, men vissa material kan fastna i matstrupen och ibland kan ett främmande föremål sticka eller fräta hål i matstrupen. Detta är ett livshotande tillstånd. På samma sätt kan ett främmande föremål sticka hål på magsäcken eller tarmarna, vilket resulterar i feber, magsmärta och ömhet. Främmande föremål som sitter fast i matstrupen en längre tid kan orsaka obehag för barnet och ge upprepade lunginflammationer eller bestående skador på matstrupen.
 • Om du är orolig eller misstänker att ditt barn svalt något olämpligt bör du alltid kontakta sjukvården omedelbart.
   
  Källa: 1177.se, Medibas.se

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.